Kitt Johnson na Improspekcijama 2011

 • Od 8. do 11. rujna trajale su Improspekcije 2011. Improspekcije su inicijativa za razvoj i afirmaciju improvizatorske scene u Hrvatskoj te za promicanje međunarodne i međudisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti. Kao dio petih, obljetničkih, Improspekcija, ostvarena je suradnja s danskom umjetnicom Kitt Johnson, jednom od najrenomiranijih danskih plesačica i koreografkinja, dobitnicom više nagrada, koja trenutno vodi kompaniju X-act. Johnson je  organizatorica i voditeljica međunarodnog festivala Mellemrum –  site specific solo festivala koji se događa u skrivenim, zaboravljenim, poznatim i manje poznatim mjestima u Kopenhagenu (www.mellemrum.info) i koji umjetničkim intervencijama propituje otvorenost gradskog/javnog prostora. Kao pedagog, Johnson radi diljem Europe, u Kini i drugdje (www.kittjohnson.dk/filer/e2/home.html).

  Improspekcije

  Namjera Improspekcija bila je kroz suradnju s Kitt Johnson pokrenuti promišljanje i dijalog o načinima na koje je, kroz interakciju s javnim prostorom, rad i izvedbu, moguće otvoriti nova mjesta percepcije i komunikacije, ući ispod kože kvarta i promatrati kako struje njegovi tokovi, što je moguće učiniti vidljivim i s čime se može ući u dijalog; vidjeti kako progovoriti o gradu u kojem svakodnevno grizemo svoj kruh i to tijelom, odnosno izvedbom. Svaka izvedba, rezultat je osobnog promišljanja, doživljaja i iskustva njezinog autora vezanih uz specifični, gradski prostor.

  U četvrtak, 8. rujna u 19 h u Galeriji Miroslav Kraljević (Šubićeva 29, INA-ina zgrada, ulaz iz Martićeve) održan je razgovor s umjetnicom Kitt Johnson o njenom radu, festivalu Mellemrum koji vodi te o iskustvu rada u Zagrebu (u usporedbi s ovakvim site specific oblikom rada s umjetnicima u Kopenhagenu, ali i u Macau u Kini).

  Publika je radove mogla pogledati kroz vođeno putovanje kvartom u subotu i nedjelju 10. i 11. rujna s početkom u 17.30 sati u Martićevoj ulici, preko puta INA-ine zgrade, nakon čega se i sama mogča uključiti u proces kroz razgovor i druženje.
  “Uključivanjem mladih hrvatskih izvođača i autora u suradnju s Improspekcijama i Kitt Johnson, želja nam je afirmirati otvorenost ka novom i nepoznatom te stvoriti okvir za kreativno artikuliranje tijela u takvom susretu kroz javnu gestu (izvedbu)”, istaknuli su organizatori.

  PLESNASCENA.hr, 10. rujna 2011.

kritike i eseji