Emmy za Miu Čorak Slavensku

  • Na 67. dodjeli Emmyja, najvažnije američke godišnje televizijske nagrade, održanoj 25. srpnja 2015. u Los Angelesu, dobitnik nagrade u kategoriji Umjetnost i kultura / povijest je film Mia, a Dancer's Journey, koji govori o životnom i umjetničkom putu Mie Čorak Slavenske, prve hrvatske primabalerine i, prema mnogima, najznačajnije hrvatske balerine i umjetnice koja je svojim plesnim umijećem pokorila svjetske pozornice. Film je nastao u produkciji kalifornijskog PBS SoCal kanala koji, između ostalog u svojoj misiji navodi „podršku umjetničkom izričaju“, a producenti filma su Brenda Brkusic, Kate Johnson (ujedno i koredateljica), Ted Sprague i Maria Ramas, kći proslavljene balerine (također koredateljica) koja nastoji sačuvati od zaborava postignuća ove svestrane plesne umjetnice.

    Mia Čorak SlavenskaTime je Maria Ramas održala oba obećanja dana majci prije smrti. Vratila ju je u Zagreb kada je njezinu urnu položila na groblju Mirogoj i ispričala neobičnu životnu odiseju Mie Čorak Slavenske kroz medij dostupan cijelom svijetu. Kao suradnici na filmu navedeni su i Tihomir Štivičić, producent HRT-a i Maja Đurinović, u svojstvu savjetnice za povijest plesa (izvor www-miasfilm.com).

    Vjerujemo da HRT neće propustiti mogućnost prikazivanja tog filma hrvatskoj javnosti, što bi mogao biti odličan uvod u sljedeću godinu kada se planira obilježavanje 100. obljetnice rođenja Mie Čorak Slavenske kroz različite oblike kulturnih i umjetničkih događanja. Podsjećamo da je umjetnica rođena u Slavonskom Brodu (tada Brodu na Savi) 20. veljače 1916, da je u Zagrebu prepoznata i podržavana kao čudesan talent, da je imala solističke koncerte klasičnog baleta i modernog plesa po cijeloj Hrvatskoj, da bi joj se (iz neumjetničkih razloga) početkom 1936. zabranio nastup u zagrebačkom Kazalištu, što je bio početak njezine prvo europske a potom i svjetske karijere. (Dodjelu nagrade može se pogledati ovdje.)

    Andreja R. Barbanov, PLESNA SCENA.hr, 29. srpnja 2015.

kritike i eseji