Improspekcije u Galeriji Kranjčar

 • ImprospekcijeGalerija Kranjčar, Kaptol 26, 19. svibnja u 21 sat.

  Plesna improvizacija Improspekcije

  plesaćice Sonja Pregrad, Petra Hrašćanec, Iva Hladnik i violončelistica Klara Romac

  unutar izložbe Tomislava Buntaka

  Suvremene izvedbene umjetnosti, CIKLUS 1 niz je događanja u Galeriji Kranjčar. Prvenstveno prostor likovnih umjetnosti galerija je ovdje inicijator dijaloga među umjetnostima, u ovom slučaju tijela u pokretu i slike.
  Tijela plesačica oslonjena samo na vlastiti senzibilitet za prostor, likovni sadržaj, zvuk i publiku, razvijaju koreografiju pred očima publike. Plesna improvizacija tako je jedna od najriskantnijih izvođačkih formi te i od svoje publike zahtjeva specifičnu koncentraciju, prisutnost i budnost. Improvizatori svakom svojom gestom, racionalno ili ne, donose odluku koja čini samo tkivo koreografije. Gledateljski su-ulazak u prostore tjelesnog odlučivanja, najuzbudljiviji su trenuci ovakvih izvedbi.
  Veliki bijeli formati Tomislava Buntaka, ispunjeni tijelima u pokretu, idealan su partner za ovakvu izvedbu. Stvarna i eksplozivna tijela plesačica u interakciji s prostorom u potpunoj su suprotnosti s krhkim Buntakovim linijama. U ovoj Improspekciji ta dva tijela laze u komunikaciju i time mijenjaju vlastiti kontekst.
  Improspekcije su inicijativa za razvoj improvizacije kao izvedbene umjetnosti i improvizatorske scene u Zagrebu. Započeli su ih Zrinka Šimičić, Iva Hladnik, Sonja Pregrad i Boris Barta 2007. pri Centru za kulturu i informacije Maksimir, prvo kao godišnji festival, a od 2008. kao kontinuiranu radnu platformu za istraživanje i organizaciju događanja.

  Nakon izložbe pozivamo vas na razgovor s izvođaćicama.