O nama

  • Plesnascena.hr nastala je na temeljima plesne rubrike KULISA.eu. Otvorena je 23. lipnja 2010., dok je KULISA.eu pokrenuta 9. svibnja 2008. godine.

    Plesnascena.hr objavljuje izvorne autorske tekstove – kritičke osvrte, refleksije i analize na predstave i događanja iz područja suvremenog plesa, performansa, intermedijalnih izvedbi, fizičkog kazališta,  novog cirkusa i  eksperimentalnih izvedbenih praksi. Komentarima i vijestima pratimo bitna događanja na plesnoj i izvedbenoj suvremenoj sceni. Posebnu pažnju obraćamo na ravnopravnu zastupljenost događanja širom Hrvatske.  Redovito objavljujemo i intervjue s uglednim hrvatskim i gostujućim umjetnicima i umjetnicama, kao i stručne recenzije knjiga, časopisa, publikacija, online sadržaja, video i filmskih zapisa iz navedenih područja.
    Naša tražilica i navigacija po rubrikama omogućuju brz pristup u preglednu i pristupačnu bazu kritika i osvrta svih predstava koje smo pratili od 2008. do danas, što ovu stranicu čini jedinstvenim arhivskim i dokumentacijskim resursom.  

    Plesnascena.hr je jedna od pet stranica kćeri KULISA.eu, koju je utemeljila skupina umjetničkih kritičara i kritičarki (plesnih, glazbenih, kazališnih i filmskih) okupljenih u udrugu Kulturni klub s ciljem stvaranja izdanja koje će temeljitije, potpunije, ažurnije i vizualno bogatije od tiskanih novina pridonijeti praćenju i kritičkoj valorizaciji plesne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti u Hrvatskoj.  Tijekom 2022., stranica se razdvaja na Baleti.hr i Plesnascena.hr, kako bi pratila i poticala razvoj profesionalnog diskursa na baletnoj i suvremenoj sceni.

    Smatramo da upravo web stranica svojim neograničenim prostorom za tekstove i fotografije, sveopćom dostupnošću za sve korisnike interneta, svakodnevnom ažurnošću i jedinstvenom umreženom strukturom može najbolje odgovoriti potrebama današnje dinamike plesne i izvedbene scene. Plesnascena.hr djeluje pod uredništvom Ive Nerine Sibile, kao prostor koji prati široki spektar profesionalnih izvedbenih izričaja i formi. Stoga pozivamo zainteresirane suradnike i suradnice, ili umjetnike i umjetnice koji se žele uključiti u ovaj projekt tekstovima, komentarima, refleksijama ili inovativnim komunikacijskim formatima da nam se jave na plesnascena@plesnascena.hr