Inovativni produkcijski format

Zagrebački plesni centar: Monster Tamer, kor. Stephanie Cumming, Mirjana Preis, Maja Delak, Gerzson Péter Kovács, produkcija Beyond Fronta

 • Monster Tamer, kor. Stephanie Cumming, Mirjana Preis, Maja Delak, Gerzson Péter Kovács, produkcija Beyond Fronta
  Prva cjelovečernja izvedba u Zagrebačkom plesnom centru, Monster Tamer, nastala je u sklopu projekta Dance Exploration Beyond Front@. Radi se o zajedničkom projektu pet europskih plesnih organizacija, kojim se uz financijsku potporu Europske kulturne fondacije i Kulturnog programa Europske komisije podupire suvremeni ples u graničnim područjima sjeveroistočne Hrvatske, jugoistočne Austrije, sjeveroistočne Slovenije i zapadne Mađarske. Partner s hrvatske strane je Hrvatski institut za pokret i ples, a ostali su Flota (Slovenija), ProProgressione (Mađarska), Dance Identity/D.ID i OHO (Austrija).

  Monster Tamer, kor. Stephanie Cumming, Mirjana Preis, Maja Delak, Gerzson Péter Kovács, produkcija Beyond FrontaMonster Tamer nastao dvotjednim procesom suradnje četiri koreografa s četiri plesača, koji dolaze iz zemalja partnera. Tako iz Hrvatske dolaze Irena Mikac i koreografkinja Mirjana Preis, iz Slovenije Katja Kosi i Maja Delak, iz Mađarske Andras Dobi i Gerzson Péter Kovács, te iz Austrije Jianan Qu i Stephanie Cumming.

  Predstava je u formi omnibusa od četiri kratka rada nastala na temu straha i donosi četiri autentična autorska pristupa i potpuno različite izvedbene poetike. Odnosi tih poetika te iznenađujuće individualne kvalitete koje vrsni plesači razvijaju u svakom radu, upečatljivi su aspekti produkcije.

  Prvi dio, rad Stephanie Cumming nastao je na ikonografskim elementima horor filmova iz sedmadesetih (Blobovima, otimačima tijela, kraljicama vriska). To je izrazito duhovit spoj ležerno izgovorenih osobnih strahova izvođača komentiranih prenaglašenim, gotovo grotesknim tjelesnim ekspresijama straha.
  Monster Tamer, kor. Stephanie Cumming, Mirjana Preis, Maja Delak, Gerzson Péter Kovács, produkcija Beyond Fronta
  Rad Maje Delak, kratko opisan rečenicom da je neustrašive ljude - nemoguće ukrotiti, koncepcijski najzahtjevniji, oblikovan je zanimljivim udvostručavanjem radnji i preciznim prelaženjem iz teksta u radnju i apstraktni, individualni pokret.

  Mirjana Preis temi je pristupila na tradicionalno koreografski način. Praćeni dinamičnim kolažem glazbe, izvođači su u ovom radu zaista i zaplesali, razigravajući prostor koreografijom oblikovanom za njihova tijela i četiri stolce.

  Monster Tamer, kor. Stephanie Cumming, Mirjana Preis, Maja Delak, Gerzson Péter Kovács, produkcija Beyond FrontaMađarski koreograf Gerzson Péter Kovács, predstavio se duhovitim i poetičnim radom naslovljenim Indeks. Plesači, neprekidno rotirajući pozicije u krugu, prate dramatičnu gudačku skladbu fluidnim, gustim pokretom, prekidajući ples obraćanjem publici u glas i objašnjavajući o čemu se zapravo radi.

  Produkcija Monster Tamer kao mala, mobilna i inovativna produkcija fokusirana na stvaralački proces i pokretanje novih mreža (što je i cilj projekta Beyond Fronta, koje je Monster Tamer samo jedan segment) pogađa u središte nekih od vitalnih interesa međunarodne plesne scene. Hoće li neki od ovih kratkih radova uspjeti prerasti u cjelovečernje predstave, pitanje je usmjerenja cijelog projekta i samih autora. No, valja naglasiti da i u ovom, radnom formatu, su-postavljeni jedan drugom u jednoj večeri, funkcioniraju zaista zanimljivo.

  © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 9. studenoga 2009.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji