Kroz dvostruku opnu

Zagrebački plesni centar: Moveranje, autorica Zrinka Šimičić

 • Zagrebački plesni centar: Moveranje, autorica Zrinka Šimičić, foto: Jasenko Rasol
  Moveranje
  je polusatna plesna instalacija nastala prema ideji plesačice Zrinke Šimičić, a izvode je Darija Doždor, Silvia Marchig i sama autorica. U Bijelom studiju Zagrebačkog plesnog centra prostor izvedbe omeđen je prozračnom i providnom bijelom tkaninom. Ona čini svojevrsni labirint kroz koji publika prolazi (autorica prostora Martina Mezak) i prati izvedbu.

  Moveranje čine tri paralelna sola koja se odvijaju svaki u svom prostoru labirinta, s tek minimalnim povremenim premještanjem izvođačica. Sam ples je kontinuirano individualno kretanje svake plesačice, okrenuto prema unutra, prema osluškivanju vlastitog izvora pokreta i mehanizama koji uzrokuju transformacije u dinamici i toku. Zvuk koji diskretno ispunjava prostor (Sven Pavlović) istovremeno je uzrok tih transformacija, a možda i njihova posljedica.
  Zagrebački plesni centar: Moveranje, autorica Zrinka Šimičić, foto: Jasenko Rasol
  Ples Moveranja zakriven je dvostrukom opnom; bijelim filterom tkanine koja od plesačica čini tek pokretne siluete, i njihovom komunikacijom od vlastite kože prema unutra. Izloženost pogledu maksimalno je stišana, kao i potencijal koreografije. Ono što je u Moveranju važno namjerno ostaje gledateljima nevidljivo, a dostupno tek kroz transfer izvođačke koncentracije i jedva primjetnih emocionalnih promjena.

  © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 25. studenoga 2009.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji