Novi val riječkog plesa

7, autori i izvođači Senka Baruška, Ivana Peranić, Kate Foley, Sanja Josipović, Žak Valenta, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka

 • 7, autori i izvođači Senka Baruška, Ivana Peranić, Kate Foley, Sanja Josipović, Žak Valenta, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka
  Projekt 7 nastupni je projekt riječkih samostalnih plesnih umjetnika okupljenih u Udrugu plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka. Riječka scena dosad se nametnula kao jedna od najdosljednijih na području razvijanja tjelesnog kazališta u Hrvatskoj. No plesni izričaj, osim u okviru baleta HNK Ivana pl. Zajca i pedagogije, nekako je ostao po strani.

  Umrežavanje resursa, kako produkcijsko-financijskih tako i umjetničkih, jedino je dugoročno održivo rješenje i za mnogo snažnije scene od riječke. Tako je udruživanje umjetnika koji već godinama djeluju kao samostalni autori, izvođači i pedagozi logičan i nužan potez.

  7, autori i izvođači Senka Baruška, Ivana Peranić, Kate Foley, Sanja Josipović, Žak Valenta, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka7, autori i izvođači Senka Baruška, Ivana Peranić, Kate Foley, Sanja Josipović, Žak Valenta, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica RijekaProjekt 7 nadahnut je radom grupe sa slovenskom koreografkinjom Andrejom Rauch na zajedničkoj cjelovečernjoj predstavi. No, s vremenom se modificirao u sedam kratkih autorskih sola, kojim svaki umjetnik predstavlja vlastitu poetiku i plesačku osobnost. Nepretenciozno, a funkcionalno spojeni u jednu cjelinu, 7 je točno odabrana forma za najavu zajedničke platforme i, nadam se, novog vala na riječkoj plesnoj sceni.

  Rad Senke Baruške, jedne od ključnih osoba u pokretanju scene, razigran je i brbljav solo koji se ponavlja tri puta, mijenjajući scenski kontekst. Baruška se ponovno predstavila kao upečatljiva i duhovita izvođačica, fine kvalitete pokreta i zarazne energije. Gordana Svetopetrić, prisutnija na domaćim pozornicama, sličnih mekih i rasplesanih kretnji, u svom se radu referirala na ostale koreografije, ritmičnom i repetitivnom strukturom dobivenom od posuđenih gesti. Sanja Josipović, gotovo nepoznata izvan riječkog okvira, poigrala se s odnosom plesačke izloženosti i introvertiranosti te se pokazala kao snažna i zanimljiva plesačka pojava. Kate Foley, dosad poznata po autorskom i pedagoškom radu, izvela je rad nadahnut „svojom živom krvi koja se miče pod mikroskopom i kraljičinom srušenom krvi“. Ovaj čvrsto strukturiran, dinamičan i plesački vrlo kvalitetno izveden solo ujedno se istaknuo kao najcjelovitiji od navedenih.
  7, autori i izvođači Senka Baruška, Ivana Peranić, Kate Foley, Sanja Josipović, Žak Valenta, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka
  Od koreografije plesačkog tijela prema koreografiji prisutnosti, pomaknula se Ivana Peranić, dosad poznata po radu unutar Teatra Rubikon. Njezin rad donosi refleksiju na proces koji postoji koreografski materijal, a tretira tijek pokreta kao melodije. Žak Valenta, kazališno najaktivniji od sedmero izvođača, izveo je kratku improvizacijsko-filozofsku vinjetu. Kako u svom recentnom autorskom radu dosljedno propituje bit kazališne izvedbe i sebe kao dugogodišnjeg izvođača, i ovdje na duhovit i samoironičan način kreće iz vlastitog iskustva plesa u riječkim klubovima 1980-tih. No, prebacujući se na današnje iskustvo traganja za izvedbenim materijalom kroz improvizaciju, Valenta postavlja tezu o bezimenosti plesa, diskretno oslovljavajući jedno od središnjih pitanja oko kojeg se vrti suvremena plesno-teorijska diskusija. (Zanimljivo je da time gotovo replicira rad Ništa Irme Omerzo, koja se na sličan način bavi neuhvatljivošću plesa u rešetku tržišne proizvodnje, izmicanjem verbalne kontrole nad plesom, nedefiniranošću plesnog rada i društvenom marginalizacijom ove umjetnosti.) Najavljena Ivana Kalc je nažalost zbog bolesti otkazala nastup.

  Glazbu koja je objedinila ovih šest solo radova skladao je Josip Maršić, svjetlo je oblikovao Alan Vukelić, a predstavu je pratila izložba fotografija Aleksandre Saške Mutić, Branka Kukurina i Petra Fabijana.

  © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 7. svibnja 2010.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji