Kelkope mogu i bolje

Kelkope, www.justdance.com(e).home, kor. Tamara Savičević, KNAP, Zagreb

  • Kelkope, www.justdance.com(e).home, kor. Tamara SavičevićKelkope su jedan od rijetkih, ako ne i jedini profesionalni plesni ansambl koji njeguje jazz dance izraz u Hrvatskoj. Nakon posljednjeg vrlo uspješnog pothvata angažiranja vanjskih koreografa, u najnovijoj predstavi www.justdance.com(e).home ansambl Kelkope vraća se kućnoj koreografkinji Tamari Savičević. Ona je odlučila publici dati pogled na predstavu iznutra, na proces njezina nastanka.

    Tako pratimo dramatizirani put od ugrijavanja, koje počinje već prilikom ulaska publike, do odabira stila, glazbe i kostima, tehničke poteškoće, poput kvara džuboksa, preispitivanja, kolebanja, nadmetanja. U tehnički besprijekornoj izvedbi, kontinuirano se nižu atraktivne grupne sekvence, čija energija dopire žestoko sve do zadnjih redova publike, praćena popularnim glazbenim brojevima. Ležernost, zabavu i uživanje u svakom pokretu ponekad prekida nevidljivi redatelj čija je prisutnost naznačena klasičnim redateljskim stolcem. Paralelno zbivanjima na sceni pratimo i izmjenu statusa na Facebooku s emocijama, plesačkim dilemama, podrškama. Kasnije kroz video ulazimo u realnu dvoranu za vježbanje i u garderobu pred sam nastup, a završnu koreografiju čijem smo nastanku svjedočili, vidimo na samome kraju.

    Kelkope, www.justdance.com(e).home, kor. Tamara SavičevićPlesačice Kelkopa bez sumnje su izvrsno uvježbane, ekspresivne i glumstvene, s čvrstom klasičnom podlogom i utjecajem hip-hopa (Tamara Savičević, Aleksandra Naumov, Jelena Vojković, Nikolina Končić, Marija Stanković, Jasna Perin, Maja Krčelić, Tena Šarić, Sonja Biglbauer, Tea Anzulović, Marijana Topić, Lana Strmečki, Adriana Marš, Maja Blažun, Aleksandra Vojvodić; gost: Tomislav Ćiro Zirdum). Njihove izvedbe uvijek jamče svojevrsni jazz dance spektakl kojeg bi bilo dobro vidjeti i u jačoj produkcijskoj podršci, pa da bude i vrhunski totalni spektakl. Slabost im je međutim, čemu svjedoči i ova predstava, manjak dramaturške vještine koja bi sav taj potencijal mogla kvalitetno usmjeriti. www.justdance.com(e).home tako je samo neosnovano opravdanje za predugo nizanje sekvenci koje, unatoč atraktivnosti, ubrzo postaju zamorne. Kelkope su ipak pokazale da mogu i bolje, pa se nadam da će budućim projektima to i potvrditi.

    © Jelena Mihelčić, KULISA.eu, 21. lipnja 2010.

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji