Studija o preobrazbi

film Transformance, autorica Nina Kurtela

  • Transformance, autorica Nina KurtelaU zagrebačkom Kinu Europa je 4. listopada prikazan video rad Transformance (2010, 8'12) Nine Kurtele, mlade umjetnice koja djeluje na granici likovne i izvedbene umjetnosti te novih medija. Iako je završila zagrebačku Likovnu akademiju, u Hrvatskoj se neformalno, a u Njemačkoj i institucionalno educira i na području suvremenog plesa. Na domaćoj sceni pamtimo je po nastupu u izvrsnoj predstavi Oprosti sam' malo autorice Natalije Manojlović.

    Transformance, autorica Nina KurtelaUpravo je ovaj video rad svojevrsna mješavina intermedijalnog interesa autorice i u sebi sadrži elemente peformansa, vizualne i izvedbene umjetnosti. Transformance je nastao tako što je umjetnica nekoliko mjeseci snimala sebe u prostoru koji se u istom razdoblju prenamjenjivao, točnije, transformirao. Mjesto radnje je nekadašnja berlinska stanica za popravak tramvaja i javnih autobusa koja se preuređuje u plesni centar. Sve je snimljeno iz istog položaja kamere, kao što je i autorica gotovo uvijek u istovjetnom položaju naspram objektiva, s minimalnim pomacima koje su iziskivali radovi unutar prostora. Gledamo dakle identičan kadar, koji se iako formalno statičan, zapravo kreće kretnjama samog snimanog prostora. Zgušnjavanjem vremena, na način da su montažnim postupkom izvršeni kratki rezovi kadra i zatim spojeni u jednu cjelinu od samo nekoliko minuta, dobiva se zanimljiva fotografska estetika.

    Na taj način autorica je postigla kretanje same video slike, koristeći vrlo jednostavan i efektan postupak, dobivši malu studiju o preobražaju. Transformance se može promatrati i kao odnos tijela prema prostoru, mikrokretanje, naspram makrokretanja. S obzirom da je riječ o plesačici unutar nečega što tek treba postati plesni centar, može se razmišljati i o odnosu plesača i izvedbe prema institucijama, efemernoga spram stalnoga.

    © Jelena Mihelčić, PLESNASCENA.hr, 17. listopada 2010.

Piše:

Jelena
Mihelčić