Prisno i nadahnjujuće

KontAkt 1, autorice: Ana Kreitmeyer i Sandra Banic Naumovski

  • Projekt KontAkt 1, autorice: Ana Kreitmeyer i Sandra Banic Naumovski
    U petak 22. listopada u Centru za kulturu Novi Zagreb Ana Kreitmeyer i Sandra Banić Naumovski izvele su prvu prezentaciju svog autorskog projekta Kontinuirani aktivitet. Projekt je zamišljen kao serija izvedbi u kojima se praktično propituju mogućnosti novih odnosa interakcije izvođača i publike.

    KontAkt 1 je bio vrlo ugodno prisno i nadahnjujuće gledateljsko iskustvo. Naime, malo uredno gledalište postavljeno je ispred platna na kojem se preko kamere i ogleda. Dakle publika se vidi na platnu, ali ne kao odraz nego kao kontraodraz, slika zamijenjenih strana, što stvara vrlo neobičan osjećaj pri gledanju. Istovremeno nekoliko ljudi zaista i sjedi ispred projekcije – kao prvi red kojeg mi, točno postavljena publika, nemamo. Akcija Kreitmeyer i Banić kreće odostraga penjanjem na stolce i time, (poput dva Calvinova Baruna penjača) ulaze u kadar.

    Lagana glazba prati njihovo mekano (u čarapama) pažljivo kretanje pri kojem trebaju i koriste uporište u tijelima gledatelja – koja postaju plesni podij: daju oslonac ramenom, rukom, leđima, nogom, osjećaju doticaj kao molbu za pomak i otvaranje prostora za novi izvođački korak. Sve je vrlo mirno, slow motion bez akcenta, ali u stalnoj promijeni slike, s očitim dogovorenim koreografskim intervencijama, nalaženjima u nekim pozicijama i mjestima, nestajanjem iz slike i vraćanjem u nju, stapanjem s publikom i ponovnim izlaskom u višu zonu. U ovom slučaju ne možete reći da niste osjetili pokret ili da on nije prešao rampu! I tako ste u stalnoj osobnoj igri između osjećanja i gledanja plesačica pored vas i provjere kako to sve izgleda izvana.

    © Maja Đurinović, PLESNASCENA.hr, 7. studenoga 2010.

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji