Prisutnost na Faceu i život na sceni

Ansambl Škole suvremenog plesa Ane Maletić: 300 prijatelja na Faceu, kor. Tanja Ivančić

 • Ansambl Škole suvremenog plesa Ane Maletić: 300 prijatelja na Faceu, kor. Tanja Ivančić

  Proslavi međunarodnog Dana plesa u Zagrebačkom plesnom centru 29. travnja ove godine pridružila se i Škola suvremenog plesa Ane Maletić predstavom Ansambla srednje škole pod nazivom 300 prijatelja na Faceu. Prva izvedba odigrala se 28. travnja a prigodna u podne 29. travnja.

  Predstavu je koreografirala Tanja Ivančić uz asistenciju Nataše Jurišić (obje su nastavnice na Školi suvremenog plesa). Uz zanimljiv odabir glazbe Giovannija Sollime te neizostavnih hitova mlade generacije, Tanja Ivančić oslikala je radnju bogatim pokretom, a mlade djevojke vrsnom izvedbom. Predstavu je dramaturški oblikovala ponukana velikim interesom mladih, pa i njezinih učenica, za prisutnost na Faceu. Razlaganjem globalno prisutne potrebe i želje za velikim brojem prijatelja na društvenim mrežama, ali i jasno uočavajući probleme koji nastaju iz nedostatka prave komunikacije u virtualnom svijetu, nastao je niz plesno oblikovanih dijelova, ali i njima suprotstavljenih naturalističkih slika.

  Ansambl Škole suvremenog plesa Ane Maletić: 300 prijatelja na Faceu, kor. Tanja IvančićPredstava dobiva na snazi osobnim iskazima mladih plesačica o njihovim doživljajima, zadovoljstva ili razočaranjima proizašlima iz uključenosti u društvene mreže kao fenomen današnjice. Jasno prevladava duh zajednice mladih plesača kao živo tkivo i neiscrpni izvor međusobnog druženja, prijateljstva... popunjavanja ispraznih komunikacija pravim zadovoljstvom proizašlim iz njihova rada, školovanja, zajedničkog života kroz ples.

  Suradnja Škole s mladim kostimografkinjama, studenticama 4. godine diplomskog studija Tekstilno tehnološkog fakulteta pod mentorskim vodstvom prof. Danice Dedijer, otvara mogućnosti za kreativne interakcije mladih budućih umjetnika.

  Ansambl srednje škole unazad nekoliko godina kraćim je ostvarenjima niza autora privukao pozornost publike te sudjelovao na Festivalu Fronta u Murskoj Soboti. Ovo je prvi cjelovečernji program Ansambla te se iskreno nadamo da će i nadalje biti uspješna sastavnica rada Škole koja se već 55 godina bavi odgojem i obrazovanjem mladih u suvremenom plesu.

  I upravo se ovakva predstava čini bitnom u kontekstu proslave Dana plesa, jer vitalitetom plesnog doživljaja, akcije i emocije jasno podcrtava sve dosad objavljene čestitke za praznik plesa.

  © Jasmina Zagrajski Vukelić, PLESNASCENA.hr, 11. svibnja 2011.

kritike i eseji