Korak do punog ostvarenja

7 tišina za 7 dana, koreografkinja Zrinka Šimičić Mihanović

 • 7 tišina za 7 dana, koreografkinja Zrinka Šimičić Mihanović, foot: Jasenko Rasol

  7 tišina za 7 dana
  naziv je susreta poezije, svjetlosno-zvučne instalacije i plesa. Autorica je projekta, a ujedno i jedina plesačica Zrinka Šimičić Mihanović, Dubravko Mihanović autor je poezije, glazbe Dino Brazzoduro, a autorica svjetlosne instalacije Martina Mezak. Poezija donosi čvrsto ishodište i postavlja okvir cijelom projektu, a svjetlo, zvuk i ples u izvedbi zauzimaju jednako važnu poziciju i preko svog medija uzvraćaju, odnosno razvijaju središnju temu tišine, a preko nje i buke, nježnosti, bjeline, pisanja ili umiranja koju poezija nosi. Tako je zajednička igra svjetla, tijela i zvuka glavni dio ovog projekta, dok poeziju čitamo kao epilog na samom kraju putem projekcije na zidu, odnosno u popratnoj knjižici, kasnije, sami, u svom vremenu.

  Prostor izvedbe ispunjen je dimom, reflektori su postavljeni na podu i njihova se svjetla sijeku u zraku. Plesačica prolazi kroz taj prostor, tek povremeno ulazeći u svjetlo, češće boraveći na njegovim rubovima u polumraku ili u potpunom mraku. Kada cijelo tijelo uđe u svjetlo, ono miruje. Čitanjem poezije uspostavlja se jasan odnos svjetla, mira i tišine, a s druge strane pokreta, buke i mraka. Odnos koji je zanimljiv, profinjen i smirujući na poetskoj, duhovnoj i filozofskoj razini.
  7 tišina za 7 dana, koreografkinja Zrinka Šimičić Mihanović, foot: Jasenko Rasol
  No, nejasna ostaje uloga samog pokreta. Kako u odnosu na poeziju, tako i u odnosu na svjetlo. Zadatak koji si plesačica zadaje – solo u strukturiranoj improvizaciji – nije nimalo lak i ona ga dosljedno sprovodi. No, pokret koji izvodi ostaje negdje između poznatog plesačkog koda i osobnog impulsa, između tehnički oblikovanog i privatnog, intimnog. I kao što se pokret ne razvija do kraja unutar svog potencijala, tako se ne razvija u odnosu na svjetlo, što je zaista šteta jer na vizualnom planu tijelo obavijeno svjetlom i dimom otvara razne smjerove razvoja unutar teme. Tako je 7 tišina za 7 dana lijepa i poetična instalacija kojoj je potreban još jedan pomak da dođe do svog punog ostvarenja.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 6. listopada 2011.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji