Između igre i skoka

Masa Dance Company: Skok u prazno, autorica i koreografkinja: Aleksandra Mišić

 • Masa Dance Company: Skok u prazno, autorica i koreografkinja: Aleksandra Mišić, foto: © Ksenija Španec

  Predstava Skok u prazno/Leap of Faith razvija se oko teme iskoraka, iskoka ili prodiranja u prostor, odnosno pokreće je tema emocionalnog i fizičkog rizika. Struktura joj je nizanje plesnih situacija koje izlaze kako iz teme tako i osobnosti izvođača. Energičnu plesačku ekipu čine autorica i koreografkinja Aleksandra Mišić, zatim Iva Čevizović (obje članice Zagrebačkog plesnog ansambla) i Elvis Hodžić. U srži je koreografskog pristupa pokret snažnog intenziteta, atletsko tijelo te odnos snage i igre, zafrkancije i rizika.

  Dva su segmenta predstave u kojima su ti pristupi doveli do vrlo zanimljivih koreografskih situacija – prvi je početna scena, u kojoj Aleksandra Mišić uspostavlja energiju i kôd kombinacijom snažnih i brzih udara, trzaja i izvijanja. Taj se materijal razvija u kompaktan trio s igrom ruku, a kao posljedica te igre sva tri izvođača ispadaju iz ograničenog prostora. Drugi je vrlo dojmljiv segment predstave solo Elvisa Hodžića, neočekivan i autentičan u koreografskom razvoju, a neposredan i razigran u načinu izvedbe. U koreografskom postupku autorici je uspjelo oljuštiti estetiku i kontekst iz koje dolazi izvođač (a to je breakdance) i time pomaknuti vlastiti plesni rukopis.
  Masa Dance Company: Skok u prazno, autorica i koreografkinja: Aleksandra Mišić, foto: © Ksenija Španec
  U duetima i trio scenama ples iskoračuje prema igri i komičnom pokretu te se ponovno vraća na intenzivnu tjelesnost preko duge serije skokova ili podrške iz snažnog zaleta i skoka. Poetsku i smirenu stranu donosi duet Ive Čevizović i Elvisa Hodžića jednostavnom (možda i pretjerano jednostavnom) koreografskom situacijom razdvojenog dueta, koji se uglavnom razvija u igri ruku i nogu. Predstava završava provalom smijeha plesačice, koji je negdje između zabavnog i kompulzivnog, između opuštanja i poruke, a koji, s obzirom na to da dolazi potpuno bez nagovještaja, ostaje visjeti u praznom, poput skoka kome nismo vidjeli doskok.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 16. listopada 2011.
  Masa Dance Company: Skok u prazno, autorica i koreografkinja: Aleksandra Mišić, foto: © Ksenija Španec
  autorica i koreografkinja: Aleksandra Mišić (ZPA)
  izvođači: Iva Čevizović i Aleksandra Mišić (ZPA), Elvis Hodžić
  asistent koreografkinje: Ognjen Vučinić
  kostimografija: Candidate 626
  izbor glazbe: Aleksandra Mišić
  oblikovanje zvuka: Višeslav Laboš
  oblikovanje svjetla: Mario Vnučec
  grafički dizajn: Candidate 626

  realizirano uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Ministarstva kulture RH te uz suradnju Hrvatskog instituta za pokret i ples i ZPA

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji