Primijenjena fizika

Zagrebački plesni ansambl: E = mc², kor. Zrinka Lukčec

 • Zagrebački plesni ansambl: E = mc², kor. Zrinka Lukčec, foto: Maja Kljaić

  Naslov nove plesne predstave za djecu i mlade Zagrebačkog plesnog ansambla i koreografkinje Zrinke Lukčec izravno upućuje na fiziku. Riječ je o Einstainovoj teoriji relativnosti i formuli koja se odnosi na energiju koju tijelo ima dok miruje. Energiju čije se postojanje očituje tek kada se pretvara u neke druge vidljive oblike. A čim smo kod tijela koje se očituje energijom i preoblikama postaje nam jasna veza naslovne formule s plesom. Naravno da se plesači nisu bavili matematičkim relacijama nego zornom i iskustvenom primjenom nekih prirodnih zakona kojima smo zapravo stalno izloženi. Od sile gravitacije nadalje!
  Zagrebački plesni ansambl: E = mc², kor. Zrinka Lukčec, foto: Maja Kljaić
  Tehnički spremna, vedra i zaigrana plesačka ekipa (Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić, Petra Valentić i Iva Čevizović) tako otvara poglavlja iz primijenjene fizike. Živo i s lakoćom realizira u praksi ono što ih na satu, teoretski, dekoncentrirane kakvi već učenici znaju biti, beznadno uspavljuje. Predstava je uokvirena situacijom razreda u kojoj tinejdžeri slušaju profesorovo predavanje iz fizike, i diskretno zijevaju da bi lagano utonuli u paralelni svijet u kojem se fizika ne sluša nego – pleše. Sve zajedno u tom tjelesnom iskustvu prirodnih sila (gravitacije, akcije i reakcije, centripetalne i centrifugalne sile…) vrlo je duhovito postavljeno, glumstveno i dobro otplesano. Posebno je dojmljivo izveden duet Petre Valentić i Vučinića na temu statičkog elektriciteta. Naime, kao što se tijela istog polariteta odbijaju tako se djevojčica i dječak koji se očito (istim nabojem) silno privlače ne mogu dotaknuti, jer svaki pokušaj kontakta izazove pravi strujni udar i odbijanje.

  Predstava je nastala u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i premijerno je izvedena u nedjelju 30. rujna u Zagrebačkom plesnom centru gdje se okupilo i mnogo, vidljivo zadovoljne mlade publike. Izvrstan i primjeren program za školski izlet u kazalište kao i nedjeljnu matineju.

  © Maja Đurinović, PLESNA SCENA.hr, 9. listopada 2012.
  Zagrebački plesni ansambl: E = mc², kor. Zrinka Lukčec, foto: Maja Kljaić
  E = mc²
  koreografkinja Zrinka Lukčec, dramaturginja Rona Žulj, oblikovatelj zvuka Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla: Milan Kovačević
  izvode: Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić, Petra Valentić, Iva Čevizović

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji