Beskrajne mogućnosti kretanja

Nomadska plesna akademija Hrvatska, Radionica Sjeme plesa, Primošten, 3. – 5. svibnja 2015.

 • Plakat za plesnu radionicu Sjeme plesa u Primoštenu u organizaciji NDA CROU Primoštenu je od 2. do 5. svibnja pod pokroviteljstvom Općine Primošten održan projekt Sjeme Nomadske plesne akademije Hrvatska / Nomad Dance Academy Croatia (NDA CRO). Analizom i evaluacijom postignuća kroz izvršene programe edukacije i kreativnih radionica, unutar NDA CRO javila se potreba za razvijanjem manjih lokalnih plesnih zajednica kroz nove modele edukacije. Cilj ovog projekta je razviti specifičan program u suradnji s onim lokalnim partnerima s kojima već postoji stanoviti kontakt kroz dosadašnji rad umjetnika uključenih u ovaj projekt. To su Vis, Hvar, Makarska, Rab, Sv. Nedjelja, Jasenovac, Primošten, i brojna manja mjesta. Kroz detekciju lokalnih potreba, osmišljavaju se detaljan plan i program ovisno o potrebama lokalnih zajednica. Odnosi se na mjesta gdje postoji interes, ali ne postoje ljudski i infrastrukturni resursi za edukaciju ili umjetnički rad unutar polja suvremenog plesa. NDA CRO u ovom projektu razvija niz edukativnih i izvedbenih sadržaja koji uključuju razne forme, a osmišljeni su produkcijski i tehnički performansi izvedivi uz minimalne tehničke uvjete.

  Radionica koja je održana u multimedijalnoj dvorani Općine Primošten namijenjena je djeci, mladima, starijim osobama, nastavnicima i odgajateljima. Ciljana skupina, kao i cijeli program definiran je u suradnji s lokalnim partnerom. Radionicu namijenjenu neplesačima, održale su Tamara Curić, Larisa Navojec, Sanja Trop Fruehwald i Melita Spahić. Zatim je slijedio razgovor koji je tematizirao osvještavanje pokreta, suvremeni ples i potrebu za edukacijom nastavnika i odgajatelja. Kroz otvoreni dijalog neplesačima se približava pojam suvremenog plesa i tijela, beskrajne mogućnosti kretanja i kreiranje neverbalne komunikacije.
  Na radionici Sjeme plesa u Primoštenu
  Plesni performans izveden je u suradnji s polaznicima radionice i brojnom publikom koja se zatekla na plaži Mala Raduča to popodne. Zvučnu kulisu sačinjavalo je kuckanje kamena o kamen gotovo stotinu gledatelja koji su pratili jednostavnu plesnu izvedbu vrsnih plesnih profesionalaca uključenih u NDA CRO projekt (Navojec, Aleksandra Janjeva Imfeld, Tamara Curić, Ivana Kalc, Sanja Fruehwald, Nives Soldičić, Melita Spahić i Sanja Petrovski). U kreiranju su također sudjelovali Nela Sisarić, Iva Šimić i Dejan Koščak. Izvedba je nadahnuta kontekstom, a ideja je da se može prezentirati u raznim uvjetima. Iskustvo performancea važno je za gledatelje, a kreirano je s namjerom prikazivanja jednostavnog i prihvatljivog pristupa suvremenom plesu kao profesiji, tjelesnoj ekspresiji, načinu života i potencijalu razvoja zajednice. Osmišljena je i kao kraći plesni performans koja uključuje i razgovor umjetnika s publikom. 
  ZA uspomenu na radionicu Sjeme plesa u Primoštenu
  Jedan od glavnih ciljeva programa je razmjena znanja i iskustava u svrhu poboljšanja edukacije i razvoja suvremene plesne umjetnosti tamo gdje je nema. Namjera projekta Sjeme je jačanje manjih sredina, a time i veliki centar postaje još jači i utjecajniji u širem području kulturnog djelovanja. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Primoštenu su Ana Roje i Oskar Harmoš otvorili Internacionalnu baletnu školu koja je djelovala punih petnaest godina. Ljeti su dolazili plesači iz cijelog svijeta, a zimi zainteresirani domaći polaznici iz Primoštena, Šibenika, Splita... Projekt Sjeme podsjetio je lokalno stanovništvo na veliku popularnost koju je Međunarodna baletna škola uživala kod nas i u svijetu. Vratiti ples u Primošten nije nemoguće, a velik interes za radionicu to je i potvrdio.  

  © Sanja Petrovski, PLESNA SCENA.hr, 15. svibnja 2015.

Piše:

Sanja
Petrovski

kritike i eseji