Osjećam izazov i odgovornost

Intervju: Martina Nevistić, plesna umjetnica, voditeljica Zagrebačkog plesnog centra

 • Martina Nevistić

  Nakon pola godine od gradonačelnikove odluke koju su plesni umjetnici i građani u nekoliko navrata javno kritizirali, zalažući se za samostalnu javnu ustanovu za ples, prostor Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) je 26. listopada i službeno dobio novu upravu, ipak postavši podjedinicom Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM). Ravnateljica tog kazališta, Snježana Abramović Milković za voditeljicu je ZPC-a postavila Martinu Nevistić koja nam je ovim povodom e-mailom odgovorila na nekoliko pitanja.

  Kako je došlo do toga da ste postavljeni za voditeljicu ZPC-a?

  Završila sam Plesnu akademiju u Salzburgu i Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer organizacija i menadžment. Imam dugogodišnje izvođačko, koreografsko i produkcijsko iskustvo. Bila sam sudionica nekoliko međunarodnih programa. Kao članica Upravnog odbora Udruge plesnih umjetnika Hrvatske u dva mandata, upoznala sam se s problematikom plesne scene. Ravnateljica ZKM-a prepoznala je moj rad i umjetničko iskustvo te mi je ovim privremenim imenovanjem iskazala povjerenje.

  Koja očekivanja ZKM-a i Grad imaju od vas?

  Prije svega mislim da je to visoka razina profesionalizma u obavljanju posla. Mogućnost da svi korisnici javnih potreba u kulturi s područja plesa nađu svoje mjesto za izvedbe kao i povećanje broja repriznih izvedbi. Pod povećanjem repriznih izvedbi prije svega se misli na ukupan zbroj od stotinjak odigranih plesnih predstava tijekom sezone. Također, želja je i povećanje broja dječjih predstava u sklopu repertoara, kao i davanje prilike mladim perspektivnim umjetnicima, a renomiranima poboljšanje uvjeta. Posljednje, ali ne i manje važno očekivanje je i povećanje broja gledatelja.

  Kako to da ste se prihvatili tog posla s obzirom na vaš plesački angažman u Zagrebačkom plesnom ansamblu i vaše samostalno autorskom djelovanje?

  Zanimljiv zaokret, osjećam izazov i odgovornost. Preuzela sam moderiranje s ciljem da se plesnoj sceni omoguće bolji uvjeti za rad, za istraživanja, reprizne izvedbe, povećanje broja publike, generalno – vidljivosti. I dalje sam umjetnica, trenutno u procesu sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, izlazimo s novom premijerom koreografa Davida Hernandeza 3. prosinca. Autorskim radom bavim se i dalje, posljednja premijera bila je u lipnju 2016. godine.

  Kao što ste izjavili u obraćanju Udruzi plesnih umjetnika Hrvatske, zaduženi ste za program – koliko ste vremena imali da ga osmislite i kome ste ga sve prezentirali prije imenovanja?

  Primopredaja ZPC-a ZKM-u na dan 26. listopada 2016. postavila je temelje za novi organizacijski ustroj, tako da je tek sada program moguće osmisliti. ZPC će u ovoj sezoni moderirati programe, odnosno predstave samostalnih koreografa i umjetničkih organizacija. Plesna scena se sastoji od puno malih pravnih subjekata i trenutno je moj zadatak programiranje istih uz osmišljavanje dodatnog sadržaja. Glavne smjernice će biti prodaja, marketing i PR, s ciljem vraćanja publike plesu.

  Koji elementi djelovanja ZPC-a ostaju isti kao do sada, a što želite mijenjati?

  Za korisnike s plesne scene prostor je besplatan. Biti će besplatna tehnika, prodaja karata i PR. ZKM će otvoriti radna mjesta za stručnjake iz tih područja, koji će biti fokusirani samo na rad unutar ZPC-a. Sav prihod od prodanih ulaznica ići će umjetnicima čiji radovi su javna potreba u kulturi Grada Zagreba. Želi se napraviti programiranje dječjih matineja i večernjih izvedbi, dovesti publiku natrag plesu, ojačati vidljivost i pojavnost. Generalno pozicionirati ples i dati mu mjesto na umjetničkoj sceni kao jednako vrijednu djelatnost kazališnoj umjetnosti.

  S kojim budžetom raspolažete za to?

  ZKM će pokrivati troškove hladnog pogona, investicijske troškove te naknade za ljude koji će raditi isključivo za ZPC. Uložiti će se u sanaciju zgrade, novi vizualni identitet i internetsku stranicu. Stručni tim radit će na segmentima prodaje, distribucije i marketinga te općenito na razvoju publike i povećanju broja gledatelja.

  U obraćanju Udruzi plesnih umjetnika Hrvatske izjavili ste također da ćete brendirati ZPC i ojačati njegov vizualni identitet? Na koji način?

  Unajmit će se dizajner za osmišljavanje novog logotipa i internetske stranice. Definirat će se marketinški mehanizmi poput plakata, panoa, flayera ZPC-a itd. Radit ćemo na pojavnosti u medijima, i drugim oblicima digitalnog marketinga. Napravit će se SWOT analiza stanja i vidjeti što je sve potrebno za razvoj publike. Povezat ćemo se sa školama u smislu rada s profesorima, kako bi ples ušao u kurikulum.

  U istom ste obraćanju UPUH-u najavili i rad prema postizanju autonomnosti i samostalnosti ZPC-a. Koje korake ćete po tom pitanju poduzeti?

  Svrha tog organizacijskog ustroja je ostvarenje programske autonomnosti ZPC-a, koji je isključivo namijenjen za suvremeni ples. ZKM upravlja zgradom, to znači da će se plaćanje troškova hladnog pogona, materijalnih troškova i plaće zaposlenih, koji će biti isključivo odabrani za rad u ZPC-u, realizirati preko ZKM-a. Taj ustroj vidim kao korak prema institucionalizaciji plesa. Vjerujem da će taj mehanizam profunkcionirati, vidljivost ojačati i da će idući logičan korak biti transformacija u samostalnu javnu ustanovu.

  Tko će i na temelju kojih kriterija birati zaposlenike na najavljenim natječajima za radna mjesta?

  Zaposlenici se biraju prema sistematizaciji ZKM-a, u kojoj su jasno istaknuti kriteriji i stručne spreme za potrebno radno mjesto.

  Kada se odabere umjetnički voditelj na natječaju, koja će biti vaša uloga?

  Javit ću se na javni natječaj za mjesto voditelja Zagrebačkog plesnog centra.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 17. studenoga 2016.

Piše:

Jelena
Mihelčić