Zaključci saziva članstva: Poziv na bojkot ZPC-a

 • Dragi članovi,

  članice i članovi Udruge plesnih umjetnika Hrvatske okupljeni na Sazivu članstva UPUH-a održanome 22. siječnja 2017. većinski su odlučili krenuti u simboličan bojkot Zagrebačkog plesnog centra, odnosno kolektivno bojkotirati poziv za prijavu repriznih izvedbi, kao i najavljeni poziv za rezidencijalne programe Zagrebačkog plesnog centra te pozivaju ostale članove Udruge da im se pridruže.

  Članovi ne žele pristati na loše i neprofesionalne uvjete rada koji su, od strane Zagrebačkog plesnog centra, trenutno ponuđeni plesnim umjetnicima i suradnicima, kao i zbog višestruko isticane netransparentnosti odluke kojom je trenutno uređeno upravljanje navedenim prostorom.

  Najavljeni bojkot započet će u ponedjeljak, 30. siječnja 2017. te će trajati 90 dana tijekom kojih ćemo kao umjetnička i stručna javnost nastaviti zahtijevati osnivanje samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu, tražiti ravnopravno uključivanje svih zainteresiranih aktera i neovisnih stručnih tijela u odlučivanje o ZPC-u kao zajedničkom dobru i kapitalnom resursu za naš rad te inzistirati na poboljšanju općih, individualnih i kolektivnih radnih uvjeta.

  Loši i neprofesionalni uvjeti rada koji su trenutno ponuđeni suradnicima ZKM-a/ZPC-a ukazuju na proceduralne nejasnoće i poteškoće u korištenju ZPC-a:

  – nemogućnost potpisivanja autorskih ugovora sa samostalnim umjetnicima
  – sav posao oko oglašavanja vlastitih izvedbi u ZPC-u te prodaje ulaznica za iste obavljaju sami umjetnici
  – hostese za prodaju karata, za garderobu i za praćenje publike pri ulazu na predstavu potrebno je unajmiti od ZKM-a (cijena je 70 kn/h) ili organizirati u vlastitom aranžmanu
  – nedovoljno ažurno informiranje umjetnika s točnim i jasnim informacijama o uvjetima rada i izvedbi u ZPC-u (primjerice: stanje tehničke opreme koja je na
  raspolaganju, vrsta ugovora, odredbe onoga što se nudi i onoga na što se umjetnik sam obvezuje)
  – nejasan status plesnih pedagoga (neravnopravna pozicija u odnosu na pedagoge Učilišta ZKM-a)
  – nepostojanje plesnih treninga namijenjenih za profesionalne umjetnike (trenutno se održavaju samo tečajevi za amatere)
  – netransparentna procedura oko iznajmljivanja prostora odnosno davanja prostora u najam trećim stranama
  – umjetnici i suradnici za ugovorene obveze, odnosno reprizne izvedbe rade bez honorara

  Također je odlučeno da će Udruga plesnih umjetnika Hrvatske o ovoj odluci informirati širu javnost priopćenjem za medije te poslati poziv za solidarnošću institucijama koje mogu udomiti plesne umjetnike u periodu bojkota, omogućivši im time neometan rad i profesionalne uvjete do promjene trenutačne situacije u ZPC-u.

  O solidarnim institucijama i uvjetima rada u istima obavijestit ćemo vas naknadno.

  Srdačno,
  Upravni odbor UPUH-a

kritike i eseji