Vragolaste kumice

Eurokaz, Zagrebački plesni ansambl, Zagrebačkim plesnim centar: Plac – Cai shichang, kor. Wen Hui, Jiang Fan

 • Eurokaz, Zagrebački plesni ansambl, Zagrebačkim plesnim centar: Plac – Cai shichang, kor. Wen Hui, Jiang Fan

  Kazališno-plesni projekt Eurokaza Plac – Cai shichang, nastao je u koprodukciji s Zagrebačkim plesnim ansamblom i Zagrebačkim plesnim centrom, u suradnji s Living Dance Studiom (CHI). Premijera je održana 3. srpnja u 21 sat, točno na dan kada je prije trideset godina održana prva predstava na Eurokazu, 1987. godine (Fiat, Kozmokinetičnog gledališča Rdeči pilot iz Ljubljane). Plac je koreografsko-kazališno djelo kineskih umjetnica Wen Hui i Jiang Fan u izvedbi plesačica ZPA Andreje Jandrić, Sintije Kučić, Petre Valentić i Kasije Vrbanac. Rad Wen Hui hrvatska publika imala je prvi put priliku vidjeti prošle godine, početkom kazališne sezone u ZKM-u, pod naslovom Rezervoari vremena: Bilješke s kineske nezavisne scene, također u produkciji Eurokaza.
  Eurokaz, Zagrebački plesni ansambl, Zagrebačkim plesnim centar: Plac – Cai shichang, kor. Wen Hui, Jiang Fan
  Okvirom o kompleksnom gospodarskom funkcioniranju dvije udaljene zemlje kroz pojednostavljeni komentar o proizvodnji i uvozu češnjaka, predstava uzima mjesto placa kao osnovni uzorak ekonomije. Progovara kroz energični plesno-kazališni poetski diskurs, djelomično i na dokumentaristički način, tematizirajući suvremenu svakodnevicu i mogućnost opstanka radnica na zagrebačkoj tržnici Dolac i središnjoj tržnici u Pekingu. Predstava ritmizira grupni portret kumica putem dokumentarnih snimki s užurbanih i bogatih tržnica te intervjua s osobama koje ondje rade. A izvođačice na sceni svojim plesnim i izvedbenim grupnim i samostalnim sekvencama energično transformiraju i interpretiraju svakodnevicu tih žena. Svaki aspekt izvedbe, uslojavan je i pritom portretiran na više načina. Pogrbljenost plesačica, ciklične kretnje podizanja, zavrtanja, tepenja, povlačenja, odbacivanja, nošenja – predstavljaju težak rad. Stalne kretnje u krug po sceni govore o zaokupljenosti njihovog vremena, pozamašnoj količini posla i nedostatku vremena i energije za išta drugo pored njega.
  Eurokaz, Zagrebački plesni ansambl, Zagrebačkim plesnim centar: Plac – Cai shichang, kor. Wen Hui, Jiang Fan
  Unatoč teškim uvjetima koji su predstavljeni, cilj predstave je prikazati cjelokupni život na tržnici no ne na način na koji ga poznajemo. Gruba montaža video materijala brzo izmjenjuje detalje s tržnica u ritmu, agresiji i nevjerojatnoj količini što omogućava da ih vidimo na način na koji ih inače u svakodnevnom životu ne možemo gledati. Prepoznatljivi tonaliteti azijske glazbe miksani su kroz progresivne matrice elektroničke glazbe te tvore neprirodnu, kaotičnu, no radišnu i energičnu buku, kakva je i buka tržnica. Predstava svojim režijskim postupcima uspijeva zabaviti publiku, apsurdnim gestama, radnjama, kretnjama, dizajnom i zvukovnim oblikovanjem no bez ironije i poruge. Stvara se zaigrani antropološki pregled života kumica kroz vizuru suvremenog društva. Iako vragolasto, izvedba djeluje nepristrano i s velikim obzirom, postavljajući mala pitanja koja zahtijevaju velike odgovore.

  © Maja Ležaić, PLESNA SCENA.hr, 21. srpnja 2017.
  Eurokaz, Zagrebački plesni ansambl, Zagrebačkim plesnim centar: Plac – Cai shichang, kor. Wen Hui, Jiang Fan
  Plac – Cai shichang
  koreografkinja Wen Hui
  premijera 3. srpnja 2017.
  suradnik koreografkinje Jiang Fan, dramaturška suradnja Zhuang Jiayun, Kristina Leko, video Jadran Boban, glazba Wen Bin, umjetnički suradnici Ana Marija Filipec, Stjepan Filipec, Suzana Brezovec, Li Xinmin, ton Duško Richtermoc, svjetlo Marino Frankola, fotografije Jiang Fan
  izvode: Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Petra Valentić, Kasija Vrbanac

kritike i eseji