Radost i vještina poliritmije

Gostovanje: Plesna skupina Step Afirca!, Washington, SAD, Step Afirca!, Luda kuća, Zagreb, 4. svibnja 2019. i Dom mladih, Koprivnica, 8. svibnja 2019.

 • Plesna skupina Step Afirca!, Washington, SAD, Step Afirca!

  Step Africa istovremeno označava afro-američku plesnu skupinu (osnovanu 1994. u Johannesburgu u Južnoj Africi kroz suradnju američkih plesača i plesača plesnog kazališta Soweto koja 1996. seli u Sjedinjene Države u Atlas Performing Arts Center u Washingtonu) i njihov umjetnički i edukativni program temeljen na autentičnoj plesno ritmičkoj tehnici koja uključuje step, body percussion, afrički tradicionalni ples, ali i elemente break dancea, cheerleadinga... Svakako riječ je o iznimno atraktivnom nastupu koji zrači zaraznom energijom, veliča tjelesnu vještinu i komunicira radost plesa kroz brze, spretne i duhovite igre ozvučenja tijela u impresivnoj poliritmiji, i kao takav je jedinstven primjer za promidžbu američke kulture. (I ovo gostovanje u Hrvatskoj – koje se nastavilo nastupom i radionicom, step kampom za mlade u Gimnaziji Fran Galović u Koprivnici u kojoj će sedamdesetak srednjoškolaca iz raznih gradova Hrvatske zajedno savladavati tehniku plesa i tjelesnog muziciranja – ostvareno je u suradnji s Američkim veleposlanstvom.) Program je i transparentno edukativan. Izaziva publiku na igru, ali svjedoči moć discipline, koncentracije i vježbe.
  Plesna skupina Step Afirca!, Washington, SAD, Step Afirca!
  Izvođači vrlo specifičnih osobnosti i scenskog šarma, vrsni su plesači i muzičari, pri čemu i glumački suvereno vladaju scenom i animiraju publiku. Pričaju kratke pričice dajući (s laganom dozom humora) uvid u tjelesna sjećanja koreografskih motiva, kao uvod u različite kostimirane plesno ritmičke brojeve koje imaju povijesnu pozadinu u tradicionalnim formama arhetipskih motiva (poput egzotičnog broja na temu ratničkih, lovačkih i inicijacijskih rituala plemena Zulu, ili radnih pokreta u gumboot plesu južnoafričkih rudara) ili pak podsjećaju na step kao izvorni američki ples i oblik druženja i zajedničkih aktivnosti u bratstvima i sestrinstvima američkih sveučilišta. Zanimljivo je da su korijeni priča o nastanku američkog stepa i južnoafričkog gumboot danceu vrlo slične, odnosno riječ je o neotuđivom instrumentu koji je porobljenim i potlačenim crnim ljudima jedino preostao – vlastitom tijelu. Uz sve ono što su im bijeli gospodari u strahu zabranjivali, i što nisu smjeli imati, raditi i koristiti, ili se pak porobljeni iz različitih plemena i različitih jezičnih skupina u rudnicima i radilištima nisu mogli razumjeti, oni su iz zvučnog ritma koraka stvorili jedinstveno sredstvo komunikacije i zajedništva. U tom smislu, ova afro-američka grupa pleše i svira body music, tapka i priča, nastavljajući promicati umjetnost tjelesnog ritma kao radosno prakticiranje zajedništva i mogućnost međusobnog (neverbalnog) razumijevanja.

  © Maja Đurinović, PLESNA SCENA.hr, 10. svibnja 2019.
  Plesna skupina Step Afirca!, Washington, SAD, Step Afirca!

Piše:

Maja
Đurinović