Sinergija pokreta i glazbe

ROOM 100, Split: Zvuk i tijelo, autorski projekt Dora Popić i Mišo Komenda

 • ROOM 100, Split: Zvuk i tijelo, autorski projekt Dora Popić i Mišo Komenda

  Dubrovačku siječanjsku kulturnu sliku, u dosluhu s prepoznatljivim konceptom svoga djelovanja, novim programima obilježila je i Art radionica Lazareti, ponudivši nekoliko zanimljivih umjetničkih susreta. Zahvaljujući sudjelovanju u mreži hrvatskih alternativnih umjetničkih udruga i projektima sufinanciranim iz Europskih fondova, u svojoj lađi u Lazaretima ugostila je, uz ostale, i izvedbu predstave Zvuk i tijelo iz programa ST Cirkusa iz Splita. Nastavak je to zanimljivih izvedbenih projekata prikazivanih i odigravanih u sklopu programa scene Karantena, nekada (sada i pomalo davno) s višednevnim koncentriranim festivalskim izdanjima koje je kreirao Slaven Tolj, a danas prepoznatljivim dubrovačkim umjetničkim susretištem s desetljećima dugom povijesti gostovanja najrazličitijih izvedbenih i ne samo kazališnih avantura alternativnih priziva. U bogatoj povijesti važne prisutnosti na dubrovačkoj i hrvatskoj umjetničkoj sceni, Art radionica Lazareti nastavlja djelovati sada u novoobnovljenim prostorima povijesnog kompleksa Lazareti, u kojem je još 1988. ucrtala i počela ispisivati svoju bogatu i obvezujuću kronologiju.
  ROOM 100, Split: Zvuk i tijelo, autorski projekt Dora Popić i Mišo Komenda
  Eksperimentalni izvedbeni kolektiv ROOM 100 predstavio se dubrovačkoj publici izvedbom predstave Zvuk i tijelo, zorno i naslovom tako pojašnjavajući svoj temeljni inspirativni povod pa onda i kazališni zagovor. Radi se zapravo o gotovo polusatnoj, recimo to tako, predstavi suvremenog cirkusa, sve popularnijeg i prisutnijeg kazališnog rukopisa koji kombinira i koristi cirkuske vještine i atrakcije u dramaturški složenoj formi koja otvara moguće priče tek uvjetnih raspleta ali po svemu osobnih tragova, prije svega samih izvođača i drugih aktera uključenih u odabrani slučaj.

  Kolektiv ROOM 100, a zapravo u ovoj dubrovačkoj izvedbi Dora Popić i Mišo Komenda, kombinira cirkusku tehniku na zračnom obruču (aerial hoop) s glazbenim i raznim pratećim zvučnim improvizacijama. Tijelo se pokreće provocirano zvukom a sam zvuk se mijenja ovisno o pokretu, energiji, odgovoru i akrobatskim vještinama izvođača. U početku je to igra preispitivanja dominacije koja postepeno prerasta u suradnju, interakcijsku razmjenu pokreta i zvuka i sinergiju u kojoj jedno ne postoji bez drugoga. Viseći obruč, uz nekoliko uvodnih prizora u parteru, fokus je izvedbe u kojoj se propituju granice tijela u najrazličitijim koreografiranim i akrobatskim atrakcijama i zahtjevnim tjelesnim izazovima. Dora Popić vještinom na obruču plijeni besprijekornom fizičkom spremom, razigranom i promišljenom koreografijom, ali i gotovo poetskom suptilnošću i nježnošću, udahnjujući izvedbi svoju kreativnu osobnost i, recimo tako, ženski potpis s pokrićem. Njezin govor tijela ilustrira i prati glazba koju izvodi uživo, u neposrednoj blizini, Mišo Komenda – stvarajući autentičnu glazbenu kulisu upotpunjenu improvizacijama i kombiniranjem distorziranih zvučnih efekata, ritmičkih mašina i gitarističkih akorda.
  ROOM 100, Split: Zvuk i tijelo, autorski projekt Dora Popić i Mišo Komenda
  Ostvaren je tako po svemu skladan, poticajan, inspirativan, poetski, dojmljiv doživljaj i nastup čistog scenskog rukopisa kojemu su, svaki na svoj način, puni sukreativni prinos dali i Dora Prpić i Mišo Komenda, koji zajedno potpisuju ideju, izvedbu, pokret i glazbu. Njihovu izvedbu publika je u desetoj lađi Lazareta ispratila odobravanjem i dugim pljeskom.

  Izvedba u Dubrovniku nastavak je rada na predstavi koja će, kako je najavljeno, u svojoj finalnijoj verziji biti prikazana, nakon Rijeke, i u Splitu i to u sklopu Večeri kratkih formi i circusnex work-in-progress prezentacija, a premijeru će imati u programu novopokrenutog festivala suvremenog cirkusa Festival neobičnih obitelji, koji će svoje prvo pa onda i inauguralno izdanje imati tijekom travnja ove godine u Splitu.
  ROOM 100, Split: Zvuk i tijelo, autorski projekt Dora Popić i Mišo Komenda
  Evo još nekoliko, čini se, nužnih i potrebnih pojašnjenja uz ovo dubrovačko gostovanje splitskih umjetnika. Predstava Zvuk i tijelo izvedbenog kolektiva ROOM 100 iz programa ST Cirkus dio je projekta Mreže društveno-kulturnih centara kojeg provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca u Puli i, domaćina ovog gostovanja mladih umjetnika iz Splita – Art radionicom Lazareti, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

  Uz izvedbu predstave Zvuk i tijelo Dora Prpić održala je u Dubrovniku, također u organizaciji Art radionice Lazareti, radionicu zračnog kruga za početnike, sve zainteresirane, ali i one koji su dosad ovladali osnovama te cirkuske i akrobatske vještine i tako zaključila svoj dubrovački siječanjski nastup, upisavši novi nedostajući sličan sadržaj i ne samo u zimskom gradskom kulturnom kalendaru.

  © Davor Mojaš, PLESNA SCENA.hr, 12. ožujka 2020.

kritike i eseji