Kad dodir postaje tabu

Neobično drukčiji Kliker festival, Varaždin 28. rujna – 4. listopada 2020.

 • Kliker 2020.

  Umjetnička organizacija VRUM i ove, neobične 2020. godine, najavljuje Kliker festival plesa, pokreta i igre, koji će se od 28. rujna do 4. listopada održati na nekoliko pozornica u Varaždinu. Ovogodišnjim izdanjem VRUM broji već petu godinu organizacije Kliker festivala čiji je cilj djeci i mladima približiti umjetnost suvremenog plesa.

  Program Festivala namijenjen je prvenstveno djeci i mladima, no i njihovi će odrasli zasigurno pronaći nešto zanimljivo za sebe. Predstave, radionice, umjetnički laboratorij i, kao šećer na kraju, interaktivni tulum, samo su dio ovogodišnje Kliker priče koja se, kao i svi mi, prilagodila promjenama i ograničenjima nove svakodnevice i nove normalnosti. Ali Kliker priča ne staje na tome nego postavlja pitanja o ulozi umjetnika i kulturnih radnika u budućnosti i životima, ne samo djece i mladih, nego čitave zajednice, dotiče društveno važne teme i traži odgovore na strahove i nesigurnosti prouzrokovane globalnom krizom koji su još uvijek nerazjašnjeni.
  Leteće riječi, kor. Ceren Oran
  Između predstava i programa koji otvaraju teme poput tolerancije, inkluzivnosti, otvorenosti, uključivosti i hrabrosti, svakako treba izdvojiti POP UP predstave Leteće riječi koje će pod vodstvom turske koreografkinje Ceren Oran zvukom i plesom učenike II. i V. osnovne škole Varaždin odvesti na kreativno putovanje kroz čaroban krajobraz učionice – za ovu priliku posebno adaptirane na otvorenom.

  Tu je i predstava Predivno drugačiji, iste koreografkinje, koja govori o drugosti, drugačijem i grupnoj dinamici te predstava Neobične ljubavi Žaka Valente u produkciji DIVERT / IMRC plesnog kolektiva, kao proslava ljubavi i kontrapunkt prevelikoj količini nasilja kojemu smo izloženi putem javnih medija i interneta.
  Predivno drugačiji, kor. Ceren Oran
  U sklopu Kliker festivala održat će se i radionica Krećem se izražavam se koju u suradnji s Kazališnim studijem mladih HNK-a u Varaždinu provodi Andrea Gotovina, a u sklopu koje će sudionici istražiti vlastite tjelesne mogućnosti, kreativnost i slobodu kretanja, te radionica Vogue Intensive koja istražuje različite aspekte tog urbanog plesnog stila s ciljem jačanja svijesti vlastite pojavnosti i prostora. Radionica je namijenjena početnicima, kao i iskusnim plesačima, a voditi će je poznati austrijski voguing umjetnik Plenvm iz House of Ninja.

  Kišni razdraganci, autori Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović MrleZa samo finale Festivala zaslužni su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Leta 3 i njihov hvaljeni audio-vizualni projekt Kišni razdraganci, koji je nedavno nagrađen glazbenom nagradom Porin u kategoriji Najbolji dječji album.

  Uz zanimljiv i raznolik program, Kliker festival ove godine kroz svoju open space raspravu naglasak stavlja na postojeće potrebe i moguće modele buduće suradnje kazališta, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih ustanova u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Rasprava će biti vezana uz izvedbenu umjetnost koja je tek povremeno dostupna djeci i koju konzumiraju odabirom roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova, kao sekundarna publika. Djecu nitko ne pita što žele gledati u kazalištu, je li pozornica predaleko ili previsoko i jesu li odlasci u kazalište njihovim roditeljima radost, obaveza ili luksuz. Uz to, djeca su zbog trenutne situacije u svijetu orijentirana na online svijet, sele se s ekrana na ekran, bez fizičkih kontakata i dodira. Štoviše, dodir postaje tabu i regulira se smjernicama i odredbama, nema slobode i slobodne igre, a kao rezultat svakako možemo predvidjeti strah od bliskosti. Posljedice te situacije još uvijek ne možemo spoznati, stoga je upravo sada vrijeme da se djeci ponudi određena ravnoteža i inkluzija njihovih mišljenja na svim razinama, kroz međugeneracijsku suradnju.
  Plenvm iz House of Ninja
  Glavni cilj Kliker festivala je, uz pružanje izvrsnosti i kvalitete selekcijom zanimljivih hrvatskih i inozemnih programa, stvoriti prostor u kojem djeca mogu artikulirati svoje potrebe i dati svoj glas, bez obzira na njihovu pripadnost ili nepripadnost, porijeklo, ekonomska ograničenja ili nešto treće. Prostor u kojem svi – kazalište, lokalna zajednica i odgojno-obrazovne ustanove, mogu sustavno, organizirano i umreženo promišljati o potrebama djece. Misija Kliker platforme je razvoj plesne umjetnosti za mladu publiku i u suradnji s njom, a Kliker festival u Varaždinu gradi nužne temelje. Temelje za prezentacije predstava i programa, ali i za razvoj i razmjenu ideja sa stručnjacima, prostor za razvoj publike i istraživanje kroz koreografske laboratorije, radionice za plesače, koreografe, djecu i cijele obitelji. Također, otvara prostor za umrežavanje i zagovaranje ideja na svim razinama, od lokalnih do međunarodnih, kao što su to suradnje s međunarodnom platformom Generator, svjetskom mrežom Assitej International i Young Dance Network ili pak ostalim međunarodnim udruženjima koja promiču kazališnu i plesnu umjetnost za djecu i mlade.
  Neobične ljubavi, autor Žak Valenta
  Glavna motivacija plesnih umjetnika koji stvaraju za mladu publiku, a koja pokreće njihove umjetničke procese i suradnje, pa tako i ovogodišnje izdanje Kliker festivala, upravo je sama publika i entuzijazam za razvoj novih odnosa s njom, naročito u ovim vremenima kada je neizmjerno važno raditi s djecom i mladima te ih uključivati u umjetničke procese i poticati na društveno sudjelovanje.

  Velika je želja organizatora izmjestiti fokus s trenutne krize u kojoj se nalazimo na otvaranje prostora za iskazivanje ideja svakog pojedinca i člana našeg društva – bez obzira na dob ili bilo kakvo drugo opredjeljenje. (Cijeli program Kliker festivala dostupan je ovdje)

  © Martina Gerbus Vidaković, PLESNA SCENA.hr, 12. listopada 2020.

kritike i eseji