Pogled kroz povećalo

Istarsko narodno kazalište- Gradsko kazalište Pula: Beskrilci u oblacima, kor. Andrea Gotovina

 • Istarsko narodno kazalište- Gradsko kazalište Pula: Beskrilci u oblacima, kor. Andrea Gotovina, foto: Dario Družeta

  Na Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade 20. ožujka, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, publici je predstavilo pravu poslasticu, plesnu predstavu za djecu i mlade Beskrilci u oblacima. Riječ je o produkciji Dramskog i plesnog studija INK jedinstvenoj po svojoj tematici. Naime, predstava se bavi jednim danom u životu kukaca, a osmišljena je kao pogled kroz povećalo u njihov mikrosvijet.
  Istarsko narodno kazalište- Gradsko kazalište Pula: Beskrilci u oblacima, kor. Andrea Gotovina, foto: Dario Družeta
  Autorica i koreografkinja je Andrea Gotovina, redateljica brojnih izvrsnih dječjih predstava u INK-u, koja je sad postavila jednu isključivo plesnu predstavu – dojmljivo, vizualno i zvukovno jako djelo kojeg odlikuje izvedba šestero uvježbanih, uigranih i usklađenih mladih plesača, od kojih neki imaju tek petnaest godina. U jednostavnim ali upečatljivim kostimima Desanke Janković, uvježbanih, uigranih i usklađenih pokreta, te uz vrlo ekspresivnu mimiku lica, oni se transformiraju u kukce u svakodnevnoj borbi za opstanak, poput one s vjetrom, ali i bića koja uživaju na suncu, u igru… Uz izvrsnu rasvjetu Daria Družete značajnu ulogu u predstavi igra i dojmljiva glazba koja dočarava zvukove iz prirode. Potpisuje je Carlos Andres Fagin koji je i narator te u jednom djelu govori izmišljenim jezikom kukaca, (nešto nalik japanskom) pa tako predstava dijelom podsjeća i na dokumentarac. Jednako je dojmljiva i tišina koja navodi gledatelje na dodatnu koncentraciju pri promatranju kukaca. A njihove kretnje, u dinamičnoj raznolikosti kvaliteta pokreta, nerijetko kod gledatelja izazivaju i smijeh. Uz minimalističku scenografiju predstava je spretno postavljena na livadu Male scene što doprinosi intimi doživljaja minijaturnog svijeta kukaca.
  Istarsko narodno kazalište- Gradsko kazalište Pula: Beskrilci u oblacima, kor. Andrea Gotovina, foto: Dario Družeta
  Beskrilci u oblacima doista je u prirodi utemeljena, dosjetljiva, dinamična i zanimljiva predstava za djecu i mlade koja navodi na razmišljanje i potiče na pitanja vezana uz – ljudima često nevidljiv dio svijeta prirode. U tom smjeru ide i prateći edukativni materijal za odgajatelje koji im, između ostalog pomaže i da plesno kazališni izraz približe najmlađoj i mladoj publici.

  © Paola Albertini, PLESNA SCENA.hr, 26. ožujka 2021.
  Istarsko narodno kazalište- Gradsko kazalište Pula: Beskrilci u oblacima, kor. Andrea Gotovina, foto: Dario Družeta
  Beskrilci u oblacima
  autorica i koreografkinja Andrea Gotovina
  izvođači i suradnici na pokretu: Alja Erjavec, Karla Medakov / Noa Pavlinović, Lana Crnogorčić, Mark Marić, Mirjana Andrić, Nina Peruško / Michelle Salome Kursar
  autor glazbe i zvuka Carlos Andres Fagin, kostimografkinja Desanka Janković, oblikovatelj rasvjete Dario Družeta

kritike i eseji