Festival s kojim rastemo

6. Kliker festival, Varaždin, 4. – 10. listopada 2021.

 • VRUM: Od muhe do slona, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald, Till Frühwald, foto: Kliker festival

  Od 4. do 10. listopada 2021. u prostorima HNK-a u Varaždinu i Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 provodili su se programi Festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade Kliker. Umjetnička organizacija VRUM šestu godinu za redom dovodi najmlađu varaždinsku publiku u dodir s profesionalcima umijeća igranja za djecu i s djecom. Popratni programi (radionice, Klik klub, playshop, open talk, kitchen table session, koncerti…) bili su dobri pokazatelji interesa VRUM-a za dodatnom edukacijom pedagoga, kao i za potrebnim razgovorima i raspravama o edukaciji o umjetničkim sadržajima i praksama, te za promicanje važnosti komunikacije na razini grada, odgojno-obrazovnih ustanova, umjetnika i roditelja. Kliker je otvorila revija kratkih koreografija varaždinskog Plesnog studija Vindi, a vrijednost izvedbe zaista je značajna s obzirom da su mlade plesačice same osmislile koreografije i čitav program. Dopuštanje da se djeca, uz stručno vodstvo, sama okušaju u dramaturgiji izvedbe i koreografiranju, nadovezuje se na čitav koncept festivala koji potiče djecu da ne budu samo promatrači, nego i da se izraze.
  Muzeum, Ljubljana: Zemlje snova, režija i pokret Barbara Novakovič Kolenc, foto: Kliker festival
  Nakon otvaranja uslijedila je izvedba Zemlje snova slovenske skupine Muzeum autorice (režija, pokret i vizuali) Barbare Novakovič Kolenc u izvedbi Igora Sviderskog, Kaje Janjić i Dušana Teropšiča. Otvorili su temu noći, snova, mraka; sve provučeno kroz sanjivi, na trenutke komični, svijet u koji uvodi. Druga nokturno predstava bila je Noću VRUM-a i Schäxpir festivala, u izvedbi vješte i razigrane Jolyane Langlois. Oblikovanjem svjetla i projekcijama kazališne scene izvođačica se neprestano igrala sa svjetlom i mrakom i kreirala djeci jasan i razumljiv kod.
  VRUM: Noću, red. Sanja Tropp Frühwald
  Predstava koja je zatvorila festival Ninabu, u koprodukciji Male scene i Umjetničke organizacije Shooma, sličnih je asocijacija (ako su dvije prijašnje bile noćne, ova je zasigurno jutarnja; kao buđenje), ali za znatno mlađu publiku. Predstava je za djecu do 18 mjeseci. Čini se kao težak, ali i zahvalan posao. Irma Unušić i Buga Marija Šimić pripremile su pola sata ugode u čudnovatoj scenskoj šumi za djecu koja su prvi put u kazalištu. Iz perspektive publike koja nije ciljana skupina, u ovom slučaju bilo je posebno zanimljivo promatrati male istraživače i njihovu interakciju.
  Emanat, Slovenija, Feld, Njemačka: Stvari stvaraju, red. i kor. Jan Rozman, Julija Keren Turbahn, foto: Kliker festival
  Stvari stvaraju Jana Rozmana i Julije Keren Turbahn, u produkciji slovenskog Emanata i njemačkog Felda tematizira nešto naizgled obično – stvari. No iza toliko svakodnevnog, preopćenitog pojma, skriva se za djecu neotkriveni svijet mogućnosti stvari. Od samih oblika, boja i tekstura, međuodnosa ljudi i materijal(nog)a, do animacije predmeta – pridajući nesvakidašnju pozornost i otkrivajući nove načine rukovanja, otvaraju se novi pogledi na materijalnu stvarnost. A odnosom malih i velikih stvari, odnosno problematikom definiranja veličine i izokretanjem perspektive (posebno zanimljiva misao: čitava Zemlja čini se manjom od našega prsta, ako si zamislimo da smo na Mjesecu), bavi se predstava Sanje Tropp Frühwald i Tilla Frühwalda (režija i koreografija) Od muhe do slona. Sunčica Bandić, Marko Gašparović i Linda Tarnovski uvodili su publiku u prostor i aktivno s njima razigravali atmosferu, a dobivenu su pozornost djece zadržali do kraja izvedbe. Korištenje kamere uživo, animacijom dijelova tijela (u ovom slučaju ruke, točnije prstiju), pokretom i biografskim crticama, ne skrivajući kazališne postupke od djece, razbijaju četvrti zid nenapadno i pozivajuće.
  Studio INK, Pula: Beskrilci u oblacima, autorica i koreografkinja Andrea Gotovina, foto: Kliker
  Andrea Gotovina autorica je nove plesne predstave Beskrilci u oblacima, koju suvereno izvode mladi polaznici dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta (više pročitajte ovdje). Na travnjaku budi se svijet buba, šestero izvođača (Saša Marković, Petra Mohorović, Lucija Blagonić, Mark Marić, Noa Pavlinović, Zora Cvijanović) publici su približili mikrosvijet u kojemu su kukci veliki kao djeca! Precizno kodirana predstava djeci otvara pitanja: kako se takvi kukci kreću, što žele i kako misle. Profesionalnost i trud INK-a i Andreje Gotovine, kao i prošle godine, rezultirao je izvrsnom predstavom za djecu, od djece.

  Krilatica „Festival s kojim rasteš“ naglašava cilj festivalskih programa – sudjelovanje u rastu novih naraštaja i njegovanje njihove potrebe za umjetničkim sadržajem. Kliker je nastavio kontinuitet pronalaska i prezentiranja plesa, pokreta i igre mladima, ali i odraslima, s naglaskom na one koji su odgovorni za njegovanje kazališne kulture u mladih; ponajprije pedagoge i roditelje.

  © Nikolina Odobašić, PLESNA SCENA.hr, 2. studenoga 2021.

kritike i eseji