Ugrožavanje jedinog prostora javnog diskursa

Jedina urednica koja prati suvremeni ples na HRT-u udaljuje se sa svoje dosadašnje pozicije

 • Zgrada HRT-a na Prisavlju, Zagreb, foto: suradnik 13, Wikipedia

  Prije deset godina pokrenut je Treći program HTV-a, televizijski kanal specijaliziran za kulturu, znanost i obrazovanje, što je bio i ostao važan korak za programsku politiku jedine nacionalne televizije čija je misija, obaveza i odgovornost čuvati, podržati i posredovati sadržaje koji nemaju komercijalne namjere niti rezultate, ali su neizostavni segment suvremene kulture. Tri godine kasnije, 2015. „videokoreografija se na mala vrata vratila na HTV, i to kroz programske prekide na Trećem programu, nazvanima jednostavno Ples.“ (više pročitajte ovdje) Tako je i suvremeni ples, kao nekada balet u kazalište, ušao u prostor ozbiljnog promišljanja kulture i prezentiranja umjetnosti kao programski prekid, visoko estetizirani divertisman neopterečujući po sadržaj. U međuvremenu se kao urednica na HTV-u pojavila Maja Njirjak, koja je krajem 2019. ozbiljno i sitematično, uz puno entuzijazma i konzultacija uključila u emisiju Art a la carte aktualne teme suvremenog plesa. Osmišljeno je i proizvedeno petnaest emisija, da bi onda Njirjak pokrenula novi projekt podrške plesnim umjetnicima vezan uz emisije Sunčana strana Prisavlja. Realizirano je sedamnaest snimki koje su nažalost emitirane samo jednom, čime je konačno, nakon preduge pauze, započelo ponovno profesionalno bilježenje suvremenog plesa. Time je realiziran i prezentiran jedan dojmljivi uvid u teme i tijela suvremene hrvatske plesne scene. (Razgovor s Majom Njirjak pročitajte ovdje)

  I onda, najednom, dolazi uistinu uznemirujuća informacija da se ta jedina urednica koja prati suvremeni ples, i koja ima ideje i zna kako ga predstaviti, udaljuje sa svoje dosadašnje pozicije. Što će vjerojatno imati za posljedicu da suvremena profesionalna scena gubi prostor za ples na hrvatskoj televiziji? (Ostajući prisutna tek u onim lijepim, nijemim i uglavnom bezimenim, usporenim snimkama plesa – kratkim prekidima programa…)

  Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS uputili su Programskom vijeću HRT-a u Apel za medijski tretman suvremenog plesa na HRT-u.

  Apel prenosimo i podržavamo u cijelosti. (M.Đ.)

  „Poštovani, Mi, plesni umjetnici: plesači, koreografi, plesni pedagozi, kroničari plesa, učenici plesnih škola, studenti Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti, samostalni umjetnici, članovi strukovnih udruga i organizacija u kulturi, producenti i kuratori umjetničkih programa, smatramo da je naša dužnost ukazati vodstvu HRT-a i Ministarstvu kulture i medija RH na, po našem mišljenju, nepravedan i degradirajući potez, već godinama alarmantno lošem stanju odnosa HRT-a prema plesnoj umjetnosti pogotovo prema suvremenom plesu. Iskazujemo zabrinutost povodom premještaja jedne od urednica i voditeljica emisije Art a la carte, Maje Njirjak u informativni program, s obzirom na to da time u ugrozu dolazi opstanak jedinog specijaliziranog programa za suvremeni ples na Hrvatskoj televiziji.

  Suvremena plesna umjetnost u Hrvatskoj datira iz pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je osnovana i (današnja) Škola suvremenog plesa Ane Maletić. Od onda do danas u Hrvatskoj plesna umjetnost raste i buja, kroz desetke ansambala, umjetničkih organizacija, festivala, edukacijskih i istraživačkih projekata, razmjene u regiji i s inozemstvom. Unatoč tome, naša je umjetnost, pogotovo u zadnjih desetak godina, vrlo minimalno popraćena i podržana od strane HRT-a (s kojim suvremeni ples bilježi godine kvalitetne suradnje u nekim prošlim desetljećima) te sada ostajemo i neugodno iznenađeni informacijom o premještaju gđe Njirjak.

  Smatramo kako takva odluka ugrožava jedini prostor javnog diskursa koji je suvremeni ples dobivao na HRT-u – a koji je, osim razgovora s pojedinim umjetnicima, uključivao i prikazivanje integralnih plesnih djela. Tim više, pozdravljamo, također nažalost već ugašenu, inicijativu Sunčana strana Prisavlja uz potporu Ministarstva kulture i medija Ples na HTV-u. U istom je sedamnaest autora sudjelovalo i to prilagodilo ili plesalo izvorne koreografije u zgradi i oko nje, uz osiguran budžet za angažirane umjetnike. Međutim, događaj je ostao nedovoljno medijski popraćen i, kao takav, propustio priliku upoznati širu javnost s plesnim umjetnicima i umjetnošću. Kao članica Europske unije radiotelevizija (EBU) HTV kuća se mogla dodatno pozicionirati na EU platformi kulture, jer je to bilo za vrijeme pandemije i jedini događaj koji je baš nama pomogao da vratimo gledatelje, a HRT-u je mogao poslužiti kao izvrsno reklamiranje programskih stremljenja jedne nacionalne kuće. Zanemarivanje tema i sadržaja o suvremenom plesu – i to, posebice, na razini nacionalne televizije, odnosno državnog medija – ne samo da je čin marginalizacije plesne umjetnosti na razini medija, nego i pridonosi te podržava sveopću marginalizaciju suvremenog plesa na razini države. Takvo stanje ujedno ne razvija medijski prostor koji podržava pluralitet vrijednosti, znanja, te kulturnih i inih identiteta u našem društvu.

  Plesna umjetnost nastaje u suradnji s glazbenicima, književnicima, dramaturzima, kostimografima, dizajnerima, scenografima, montažerima, glumcima što potvrđuje kako su pokret i ples zastupljeni u svim izvedbenim formama umjetničkog djelovanja.

  Svjesni da ne možemo, a i ne želimo utjecati na kadrovsku politiku kuće želimo samo inzistirati na tome da je medijsko praćenje plesa u skladu s idućim osnovnim načelima nacionalne televizije:
  Stvarati vrijednosti za društvo i pojedinca
  Poticati kreativnost i inovativnost
  Čuvati, njegovati i promicati nacionalni identitet i kulturu
  Promicati znanje i obrazovanje

  Smatramo kako je iznimno važno, te da je svojevrsna funkcija i dužnost državne televizije, osigurati prostor i za plesnu umjetnosti i područje suvremenog plesa u Hrvatskoj; emisiju/e koje će pratiti događanja (gostovanja i premijerne izvedbe, festivale – kronike glavnih događanja u Hrvatskoj); produkcijsku podršku snimanju cjelovitih djela za program kulture; kontinuirano promicanje i poticanje osviještenosti/senzibiliteta za suvremeni ples i plesnu umjetnost, kao nezanemarivi dio kulturnog identiteta RH. S time na umu apeliramo na ostanak gđe Njirjak u uredništvu emisije Art a la carte, te da se, s ciljem nadograđivanja emisije, te sveukupnog programa, razmotri mogućnost daljnjeg intenzivnijeg praćenja i uključivanja plesne umjetnosti i njene zajednice u programe HRT-a.“

  PLESNA SCENA.hr, 29. travnja 2022.