Ono što je važno je sada

dance_lab collectiv, Nau, kor. Nensi Ukrainczyk

  • dance_lab collectiv, Nau, kor. Nensi UkrainczykNovu predstavu dance_lab collectiva naslova Nau potpisuje uobičajeno Nensi Ukrainczyk, a prvu zagrebačku izvedbu doživjela je u okviru konferencije Prostori plesa u organizaciji Hrvatskoga instituta za pokret i ples 1. prosinca u Histrionskom domu. Nau je svojevrsni patchwork, a namjera mu je, tvrde autorica i suradnice, propitivanje odnosa lika i pozadine u trodimenzionalnom mediju.

    Izvođačice i koautorice su precizne Petra Hrašćanec Herceg, Rina Kotur, Nataša Mihoci, Nina Sakić i Ivana Vratarić koje neprestano  uspješno transformiraju unoseći na scenu vlastite karaktere kroz specifične koreutske forme koje s vremenom mijenjaju svoju scensku poziciju i ulogu. Tako neka plesna priča u jednom trenutku biva centar gledateljeve pozornosti, da bi kasnije poslužila kao alat za sastavljanje drukčije scene u odnosu prema ostalim plesačima ili postala potpuno tercijarna, pozadinska priča koja se odvija u dnu pozornice.

    dance_lab collectiv, Nau, kor. Nensi UkrainczykOva temeljna ideja ilustrirana je na samome početku predstave kada gomila odjeće i različitih predmeta postepeno prekrije scenu, da bi ih izvođačice u idućoj slici upotrijebile kao alat s kojim barataju, u njega se umotavaju ili ga pokušavaju koristiti za promjenu identiteta, a da bi ih u trećoj sceni pobacale iza mreže koja dijeli prednji od stražnjega dijela pozornice. Ista hrpa odjeće do kraja predstave tako služi samo kao scenski dekor. Daljnji razvoj predstave nizanje je, istovrsno sastavljanje i rastavljanje postojećih likova tvoreći različite međusobno nepovezane situacije, apstrahirane, ali opet prepoznatljive.

    dance_lab collectiv, Nau, kor. Nensi UkrainczykNensi Ukrainczyck i suradnice ostavljaju nas do kraja u iščekivanju poveznice, zajedničkog elementa koji ne stiže, te usmjeravaju jedino na sada i ovdje, na trenutak koji se upravo odvija jer već u sljedećem sve se preokreće. U jednom trenutku čujemo govoreni tekst čiji je zaključak: ono što je važno je sada (what is important is now), što tek suptilno vraća na naslov predstave – nau je japanska riječ koja znači sada, kao i način na koji bi zapisali izgovor istovrsne engleske riječi. Ipak, Nau je u sjeni prethodne predstave iste autorice Kič'n'sol, jer nakon nje djeluje tek kao vježba ili radna verzija kojoj je potrebno još brušenja.

    © Jelena Mihelčić, KULISA.eu, 16. prosinca 2008.

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji