Human Error Marije Šćekić

 • Human Error, foto Sandra VitaljićHuman Error naziv je nove predstave umjetničke organizacije Histeria Nova, odnosno koreografkinje i plesačice Marije Šćekić koja će se premijerno izvesti 15. svibnja u Centru za kulturu Trešnjevka u 20 sati, a predstavljanje projekta uz power point prezentaciju i razgovor sa suradničkim i autorskim timom održano je 4. ožujka u Galeriji Kranjčar.

  Nakon nagrađivanih predstava Sjena (Nagrada hrvatskog glumišta 2006. za najbolju plesnu predstavu u cjelini) i Modulacija oblik 2 (Posebna nagrada za kreativnost, umjetnički izričaj za zaštitu prirode i razvoj poduzetništva u kulturi dodijeljena od Europske komisije i Umis-Smea), predstavom Human Error Histeria Nova obilježava deset godina rada na hrvatskoj plesnoj sceni. Svojim dosadašnjim radovima istakmula se pročišćenim pokretom specifične fluidne kvalitete, znanstveno preciznom koreografijom te rafiniranom vizualnosti.

  Human Error, foto Sandra VitaljićOvaj interdisciplinarni plesni projekt nastao je tijekom dvogodišnjeg istraživačkog rada s međunarodnom ekipom znanstvenika i umjetnika, kao pokušaj spoznavanja biti ljudske prirode. Istraživanje uključuje zaista široki spektar stručnih suradnika, kao što su teolog Dušan Maksimovski, filozof Zdravko Radman i radiolog Milan Radoš te gotovo renesansnim spojem znanosti i umjetnosti Human Error predstavlja i "ljudsku jednostavnost u težnji k savršenstvu".

  Marija Šćekić ističe kako je ples samo jedna karika u lancu njezinoga rada. Ne doživljava ga kao estetski medij nego kao sintezu filozofske misli i tijela te je zanima "misaoni pokret" odnosno "čovjek kao jedno, kao spoj tijela, duha i duše". U tu svrhu u predstavi će gledatelj moći doživjeti unutarnje iskustvo plesačice, njezino misaono/duhovno tijelo simultano s njezinim plesom. To je omogućeno prikazivanjem virtualnog entiteta generiranog pomoću skeniranja i interpretacije njezin neuroloških aktivnosti. Ljudska greška za kojom autorica traga i koja je osnovna tema predstave, simbolički je prikaz tripartitnosti čovjekove strukturne građe (tijelo, duša, duh) ali ujedno i stvarni prikaz ljudske nemoći da dokući nedokućivo (božansko).

  Međunarodni autorski tim čine Draško Ivezić – animacija/grafičko oblikovanje, Saša Bogojević – majstor kazališnog svjetla, Timothy Sutton – interaktivni zvuk, Jerome Delapierre – interaktivni video, Danijel Babić – motion capture sistem, Sandra Vitaljić – fotografije.

  © Iva Nerina Sibila, KULISA.eu, 9. ožujka 2009.