Posljednje izvedbe predstave Sjena

 • Histeria NOVA: Sjena, kor. i red. Marija Šćekić, foto Sandra VitaljićSjena, jedna od najzanimljivijih, najpoetičnijih i najoriginalnijih plesnih predstava kreiranih na recentnoj hrvatskoj plesnoj sceni i ovjenčana 2006. Nagradom hrvatskog glumišta kao najbolja plesna predstava u cjelini, bit će posljednji put izvedena u Hrvatskoj 15. lipnja u 20 sati u HNK u Varaždinu te 16. i 17. lipnja u 20,30 sati u zagrebačkom Teatru &TD.

  Sjena spaja dvije naizgled različite tradicije Istoka i Zapada prikazom dvoje, posve različitih ljudi – koreografkinje i plesačice Marije Šćekić i dalekoistočnog butoh-ma majstora Tadashi Enda.

  Histeria NOVA: Sjena, kor. i red. Marija Šćekić, foto Sandra VitaljićKoreografija koju izvode Marija Šćekić i Tadashi Endo uvjetovana je njihovim različitim tjelesnim datostima, različitim društvenim, kulturnim i estetskim upisima u tijela kao i različitim generacijskim iskustvima. Pretakanjem kvaliteta pokreta i povremenim tek letimičnim ehom pokreta s jednog tijela na drugo, te uronjenošću u istu glazbu, apstraktni se pokret pretvara u priču o ljudskoj samoći, u neizbježnu činjenicu postojanja u od drugoga odvojenom tijelu. Istovremeno, upravo zbog snažne kinaestetičke komunikacije, koja djeluje poput magnetske sile među dva odvojena svijeta, dva potpuno odvojena solo plesa postaju duet ili – priča o nevidljivoj i mističnoj potrebi povezanosti s drugim.

  Histeria NOVA: Sjena, kor. i red. Marija Šćekić, foto Sandra VitaljićAktivan um i mirno tijelo - početna je ideja autorice za razvoj misaono-tjelesne napetosti koju koreografija pretvara u originalan, do krajnjih granica sofisticiran i tehnički virtuozan plesni izričaj dvaju umjetnika.

  Impresivna free-jazz glazba Zorana Šćekića, diskretno podvučena etno ritmom i drhtavim zvukom tamburice dodatno naglašava scensku napetost ostavljajući tijela plesača u tami njihovih duboko skrivenih života, i u sjeni.


  autorica (koreografija, režija): Marija Šćekić
  izvedba: Tadashi Endo i Marija Šćekić
  glazba: Zoran Šćekić
  svjetlo: Saša Bogojević
  fotografija: Sandra Vitaljić
  grafički dizajn: Tea Janković
  organizacija i produkcija: Marija Šćekić - Histeria NOVA

  Cijena ulaznice: 60 kn na dan izvedbe, 50 kn u pretprodaji, 40 kn studenti, 35 kn umirovljenici
  Rezervacije: 091 147 3327