Poniznost i igra

Sudio za suvremeni ples u koprodukciji sa Scenom Gorica: Duh (sklon promijeni), autorica Maja Drobac, Dvorana Gorica

 • Sudio za suvremeni ples u koprodukciji sa Scenom Gorica: Duh (sklon promijeni), autorica Maja DrobacMaja Drobac relativno je novo autorsko ime domaćeg plesnog teatra, no već je prvim radom, posve originalnim i osvježavajućim u kontekstu hrvatske plesne scene, Vjeverice na juriš (praizvedenom 2007. u okviru Goričkih večeri u dvorcu Lukavec) privukla pozornost kolega, publike i kritike. Potom je kratko nestala iz vidokruga da bi se ovog ljeta vratila s tri projekta. Nakon večeri klasičnog indijskog plesa Bharatanatyam recitala koji je izvela u Galeriji Kranjčar, 10. lipnja je na Sceni Gorica Studio za suvremeni ples premijerno izveo njezin Duh (sklon promijeni).
  Sudio za suvremeni ples u koprodukciji sa Scenom Gorica: Duh (sklon promijeni), autorica Maja Drobac
  Premda je riječ o većoj kazališnoj strukturi i gostovanju u ansamblu drugačijeg scenskog izraza, ono bitno je autorica Vjeverica zadržala: zaigrani duh i specifični plesni jezik u kojem se susreću i isprepliću Istok i Zapad, tradicija zapadnjačkog suvremenog i indijskog klasičnog plesa, u smislu tehnike, glazbe i ritma.

  Sudio za suvremeni ples u koprodukciji sa Scenom Gorica: Duh (sklon promijeni), autorica Maja DrobacPlesači dolaze ritualno, zamotani u bijele plahte koje po dolasku na scenu skidaju. Ostaju u crnim, jednostavnim kostimima Zdravke Ivandija koji, različiti i osobni u kroju, imaju nešto što asocira na djecu i potvrđuju pokret u smislu čistoće, otkrivanja, organskog ritma, logike tijela, igre. Glazba (u obradi Damira Šimunovića) ulazi u prostor, nadopunjuje ga i izmjenjuje se s tišinom, ili ritmovima koje proizvode plesači, bilo disanjem, pljeskanjem i toptanjem, udaraljkama i šuškalicama. Zanimljivo je da nam se, po načinu pjevanja, učine istočnjačkima dijelovi naše Vehni, vehni fijolica, a bliski ritmovi koji potiču iz Bharatanatyama.

  Sudio za suvremeni ples u koprodukciji sa Scenom Gorica: Duh (sklon promijeni), autorica Maja DrobacPredstava ima lagani tijek gradnje zajedničkog tijela, pažljiv u osobnom poniranju plesača, osluškivanju i praćenju drugih, da bi završila opet u ritualnom, poniznom istočnjačkom naklonu zahvalnosti zemlji i nebu. U tom smislu kao da su se najbolje snašli mladi plesači, Nataša Mihoci i Petar Banda, unoseći novu energiju i svježinu reakcija i rješenja, ali su i Ana Vnučec, Dina Ekštajn, Ivana Miletić-Piškor i Branko Banković iznijeli vrlo lijepe dijelove. Tek, na premijernoj izvedbi je mjestimice nedostajalo zajedničkog naboja, odnosno britkosti u tempu i ritmu. Posebno je dojmljivo postavljen i izveden trio (Ekštajn, Banda i Banković) neobično nježan i fluidan u stalnoj mijeni i prijelazu u duet i vraćanju u trojku. Svjetlo Marka Bolkovića fino je sjenčalo prostor visoke, naizgled grube scene dvorane Gorica. Kažem naizgled, jer nije riječ samo o sceni nego cijeloj, odlično vođenoj organizaciji koja od početka svojim programima potiče i podržava i domaću plesnu scenu.

  © Maja Đurinović, KULISA.eu, 13. lipnja 2009.

  autorica: Maja Drobac
  dramaturgija: Maja Sviben
  oblikovanje svjetla: Marko Bolković
  kostimografija: Zdravka Ivandija
  obrada glazbe: Damir Šimunović
  odabir glazbe: Maja Drobac
  plešu: Ana Vnučec, Dina Ekštajn, Ivana Miletić-Piškor, Nataša Mihoci, Petar Banda, Branko Banković
  Studio za suvremeni ples u koprodukciji sa Scenom Gorica

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji