Priprema i edukacija

Zadarski plesni ansambl: Show Show Show, kor. Stošija Zrinski

  • Zadarski plesni ansambl: Show Show Show, kor. Stošija ZrinskiPlesna produkcija u Zadru pokazuje, čini se, najveću frekventnost proizvodnje i izvedbi u kontekstu nezavisne scene koja se u posljednjih nekoliko mjeseci manifestira kroz projekt Artikultura u Kinu Pobjeda. Predstava Show Show Show u koreografiji i po konceptu Stošije Zrinski i u izvedbi Plesnog studija ZPA, premijerno je odigrana 5. svibnja, dok je druga izvedba realizirana 12. lipnja. Projekt je zamišljen kao multimedijalni složenac sastavljen od šest različitih videa i šest grupnih koreografija koji se izmjenjuju u linearnom ritmu: jedan video – jedna koreografkinja. Stošija Zrinski afirmirala se kao izvođačica djelovanjem u zagrebačkoj skupini Kelkope i kroz suradnje na brojnim projektima ZPA, a povratkom u Zadar okreće se koreografiji i autorskim projektima.

    Zadarski plesni ansambl: Show Show Show, kor. Stošija ZrinskiShow Show Show je pokušaj oblikovanja heterogenog plesnog materijala u kojem je u koreografskom kontekstu naglasak na modernom baletu, jazz danceu s primjesom suvremenih tendencija. Plesne sekvence stoga naglašavaju grupnu koreografiju lakšeg formata koja, djeluje i kao poželjno scensko iskustvo za mlade i neafirmirane plesačice Plesnog studija. Video materijal, također djelo autorice, uključuje i humornu animaciju plesa, sekvencu iz filma Povratak Pink Panthera Blakea Edwardsa, nekoliko eksperimenata sa kadriranjem i apstrakcijom (tenzije, pauk, mačka, tuš). Koreografije nisu nužno i izravno vezane s prethodnim video sadržajem, no oba medija pokazuju djelomično humoran, ironičan odmak ili zaigran karakter koji slijedi naslov samog projekta. Kombiniranje kostima i rekvizita poput cilindara i štapova te citati klasičnih obrazaca via Las Vegas, dodatno naglašavaju zabavan i ničim opterećen ton plesnih sekvenci. Plesačice u različitim kombinacijama i grupiranjima izvode koreografije koje pokazuju oscilacije u zahtjevnosti, estetici i zanimljivosti, ali u korelaciji s videom ipak tvore koherentan materijal.

    Pristup koji se više naslanja na moderni ples ili jazz dance nego na suvremeni ples, slabije komunicira u okrilju sa zahtjevnijom publikom, vjerojatno zbog očite prezasićenosti s klasičnim/školskim koreografiranjem većih grupa izvođača. Projekt Show Show Show naslanja se na edukativni i pripremni karakter s obzirom na kakvoću izvođača, i dokazni je materijal rada s mlađim plesnim kadrovima. Video radovi pokazuju više svježine i imaginacije od svojih plesnih parova i dobro su polazište za podizanje kvalitete u nekim narednim izvedbama.

     © Mario Županović, KULISA.eu, 21. lipnja 2009.

Piše:

Mario
Županović

kritike i eseji